MEDI AMBIENT

Barcelona amplia en 400 persones la plantilla de neteja municipal

El nou contracte reserva llocs de treball a col·lectius amb problemes d’inserció i apostarà més per les dones

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha res més car que netejar la ciutat. És la partida municipal més important, fins al 10% del pressupost anual del consistori, uns 300 milions d’euros. Té una durada de vuit anys, més dos prorrogables que no solen fallar pel molt que s’allarga el procés per renovar la concessió, i consta de quatre lots. Per al que entra en vigor l’any que ve després de l’aprovació, aquest divendres, al ple de l’Ajuntament de Barcelona, s’espera una ampliació important de plantilla, més aposta pel paper de la dona, ús d’aigua freàtica per regar més i millor i una aplicació que permetrà saber com i quan es recullen les escombraries a casa.

A finals de febrer es va donar a conèixer la llista de guanyadors del concurs públic. Crida l’atenció que entre els afavorits hi hagi l’empresa FCC, sancionada en el 2017 amb 7,1 milions d’euros després que s’acreditessin irregularitats en la gestió del contracte anterior de neteja de la capital catalana. «Ha millorat el control» i «ja van tenir el seu càstig» van ser els arguments donats a finals de febrer pel regidor Eloi Badia quan es va fer pública el resultat de la convocatòria. Passada aquella estona de certa incomoditat, aquest dilluns s’han conegut més detalls sobre el concurs.

Es contractaran 400 persones més, 225 de les quals es destinaran al servei de neteja viària, i es donarà més pes a la dona, que només suposa el 23% de la plantilla i cada any s’espera incrementar un punt percentual, segons ha avançat el regidor de Barcelona en Comú. Un 10% dels nous llocs de treball es reservaran a col·lectius amb problemes d’inserció laboral.

Neteja de parcs

Aquest increment de personal permetrà que l’equip municipal de neteja també es faci càrrec dels parcs de la ciutat, una feina que fins ara requeia en els jardiners, que ara podran dedicar-se íntegrament a tenir cura de les zones verdes. Per a això, i per a la neteja de carrers, està previst l’ús d’aigua freàtica, cosa que permetrà una neteja més intensiva i freqüent que ajudarà a reduir la contaminació generada per les partícules en suspensió. L’aposta pels vehicles elèctrics (la flota amb bateria passarà del 20% al 65%) també donarà un cop de mà al medi ambient.

Notícies relacionades

Amb l’objectiu d’implicar la ciutadania, el nou contracte, que a més de FCC comptarà amb les empreses Corporació CLD, Valoriza Servicios Medioambientales i Urbaser, inclourà una aplicació web que permetrà conèixer tots els detalls del servei de neteja i recollida de residus al barri (horaris de pas dels camions, per exemple). En un futur, aquesta mateixa eina, una vegada el porta a porta estigui estès per la ciutat, permetrà fomentar la recollida selectiva i avançar cap a una fiscalitat per generació, és a dir, que els barcelonins podran saber el nivell de reciclatge de la seva zona i quines rebaixes podria comportar en l’impost municipal.

La nova era de la recollida d’escombraries afegeix millores viàries, ja que els contenidors seran més baixos, cosa que facilitarà la visibilitat, sobretot en els encreuaments de l’Eixample on és habitual que es col·loquin a l’encreuament, cosa que sovint dificulta la visió entre cotxes i vianants.