Més afectats per la Covid

Neix a Barcelona un sindicat de persones sense llar

  • L’agrupació recorda que el 2020 van morir a la capital catalana 18 persones que vivien al carrer i que l’esperança de vida es redueix 20 anys

Neix a Barcelona un sindicat de persones sense llar
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Persones sense llar a Barcelona han presentat aquest dijous a la plaça de Sant Jaume de la capital catalana el Sindicat de Persones Sense Llar, amb el que volen vehicular les seves reivindicacions i exigir «solucions reals i definitives» al sensellarisme.

«Nosaltres som els de baix de tot, els oblidats, i avui, hem decidit alçar-nos», ha dit un portaveu de la nova plataforma, Albert Gort, que ha llegit el manifest de creació del sindicat, segons un missatge a Twitter.

El text recorda que el 2020 van morir a Barcelona 18 persones sense llar –«que sapiguem», han afegit des del sindicat– i que, al carrer, l’esperança de vida de les persones es redueix 20 anys; i han assegurat que les persones sense llar a la ciutat han augmentat un 22%.

Han afirmat que la pandèmia del coronavirus ha deixat molta gent sense feina i al carrer, i han dit estar «farts de ser els oblidats» i de les solucions que els dona l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, que han considerat temporals i insuficients.

També han criticat que hi hagi persones al carrer havent-hi hotels i pisos buits a tota la ciutat: «Mentre nosaltres morim, literalment, a Barcelona hi ha desenes de milers de pisos buits, la gran majoria de bancs, fons voltors i grans propietaris», han dit.

Racisme

El col·lectiu ha criticat el «racisme institucional» i ha recordat que tres de cada quatre persones sense llar no tenen papers, i que molts van arribar a Barcelona sent nens i, han assegurat, van acabar sent oblidats per les administracions que els van acollir.

També han assegurat patir una «ràtzia repressiva de la policia» i han acusat la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional de portar a terme operatius racistes d’estrangeria conjunts, en les seves paraules.

Per tot això, i per exigir un sostre per a tothom, el col·lectiu ha demanat una reunió amb el Govern i una altra amb l’ajuntament, i la creació d’una taula de treball amb entitats per buscar solucions conjuntes.

Mesures urgents

Notícies relacionades

El sindicat ha reclamat diverses mesures urgents davant la situació de les persones sense llar, com que «no tanqui cap dels pocs recursos» que tenen ara mateix, com albergs o serveis de dutxa.

Han reclamat també que es deixi d’aplicar la llei d’estrangeria, s’aturin «els operatius racistes policials» i que es tanqui el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE); i també que es parin els desnonaments, recordant que molts van ser desnonats.