Pagaments dubtosos

El Tribunal de Comptes detecta despeses electorals no declarades de la coalició de Manuel Valls

  • BCN pel Canvi impugnarà l’informe al no estar d’acord amb l’atribució de les despeses

El Tribunal de Comptes detecta despeses electorals no declarades de la coalició de Manuel Valls
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal de Comptes ha detectat «despeses electorals no declarades» per valor de 189.497 euros en la comptabilitat que va presentar la coalició electoral de BCN pel Canvi arran de les eleccions municipals del 2019 a Barcelona. Es tracta de la plataforma que va encapçalar Manuel Valls com a alcaldable, que va compartir amb independents i integrants de Ciutadans. 

La candidatura va néixer amb presumptes elements de triomf: Valls apareixia com la gran esperança del constitucionalisme a la capital catalana. Al final no va aconseguir l’alcaldia. Va recolzar Colau per evitar que Ernest Maragall fos l’alcalde i ha acabat compartint amb Eva Parera un grup de dos regidors. L’exprimer ministre francès va anunciar fa uns dies que no es tornarà a presentar.

Les xifres dubtoses

Ara, informa ‘Metrópoli Abierta’, afloren dubtes sobre el finançament de la seva aventura. El Tribunal de Comptes ha emès un informe de fiscalització de les municipals del 26 de maig del 2019 que indica que la candidatura va incomplir la llei de finançament de partits. Segons l’informe, un total de 188.867 euros van ser facturats i abonats per l’Associació Barcelona Capital Europea, la plataforma amb què Valls va presentar la seva candidatura per a les eleccions municipals abans de formar la coalició amb Cs.

El tribunal considera que la quantitat es va fer servir per a activitats pròpies del procés electoral, per la qual cosa havien d’haver sigut abonades per la coalició electoral i no per l’associació. La llei indica que no està permès acceptar que terceres persones paguin directament o indirectament per serveis vinculats amb l’activitat dels partits i indica que fer-ho suposa «una irregularitat sancionable». 

Notícies relacionades

De les despeses no declarades, 126.479 euros es tenen en compte «a efectes del límit màxim de despeses» i uns altres 63.018 euros es van fer servir abans de la convocatòria d’eleccions, és a dir, fora del termini que determina la llei orgànica del règim electoral general (Loreg), per la qual cosa el tribunal considera que no es poden computar com a despeses electorals. Segons l’informe Barcelona pel Canvi va superar el límit de despeses en 126.819 euros, un 71,15% del permès, 178.237 euros. El total de despesa va pujar a 305.056,97 euros.

Impugnació

Fonts de BCN Canvi han explicat a Europa Press que impugnaran l’informe ja que no estan d’acord amb l’atribució de despeses electorals, i han remarcat que per ara no hi ha cap sanció.

Temes:

Manuel Valls