Intervenció retardada

Divisió a la Rambla sobre la urgència o no de la reforma

  • La imminent aprovació municipal del projecte executiu obre algunes discrepàncies sobre el calendari de transformació de l’eix

  • Amics de la Rambla demana agilitar les obres però part dels restauradors i quiosquers volen prioritzar la seva recuperació econòmica

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El comptador de la Rambla continua sumant els dies que porta esperant la seva gran reforma, 1.750 des del ja llunyà pla especial del 2016. Moltes discussions, debats, desacords i consensos després, el projecte forjat el 2018 per transformar el vial en profunditat continua acumulant demores (ara per la pandèmia), malgrat la pressió de l’associació Amics de la Rambla per començar al més aviat possible les obres com a motor de canvi i resurrecció. No obstant, la imminent aprovació del projecte executiu topa ara amb divisió d’opinions a la zona sobre la idoneïtat o no d’afrontar els treballs just quan l’activitat econòmica es podria començar a normalitzar.

Encapçalant la urgència de la transformació, Amics de la Rambla (integra comerciants, veïns i «persones que tenen una vinculació afectiva amb el passeig») ha demanat a l’ajuntament un «compromís més gran» amb el vial, que acumula retards i «falta de manteniment», segons han fet públic aquest dijous en un comunicat. Expliquen que dilluns passat es van reunir amb alcaldessa Ada Colau i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, a qui van expressar la seva preocupació per la situació de la Rambla i van reclamar «adaptar» el projecte a l’actualitat, definir un calendari i dotar-lo del pressupost necessari. Per començar, accelerant els terminis: obres en 5 anys i no 7,5 i tres fases d’execució en lloc de cinc, com va avançar aquest diari al gener.

L’entitat assenyala que el consistori els va contestar que la previsió és començar els treballs a partir del 2022, tot i que es faran algunes millores i tasques de manteniment. De fet, ahir estava prevista una roda de premsa al respecte que va ser ajornada fins al dimarts que ve, quan fonts municipals indiquen que donaran més detalls, així com altres plans de dinamització cultural i comercial. A principis d’any, l’ajuntament ja va avisar que qualsevol pla estava pendent de pressupost.

De moment, els Amics demanen «retirar elements com les concessions municipals fora de normativa i altres elements de mobiliari urbà obsolets, com les cabines telefòniques o els armaris de connexions», a banda d’afavorir la diversitat comercial aprofitant la conjuntura (amb desenes de tancaments) i millorar-ne la seguretat.

Debatre el millor moment

Notícies relacionades

No obstant, un sector d’empresaris de la restauració i quiosquers de la zona opina que després del flagell de la pandèmia al centre de la ciutat, seria contraproduent iniciar una obra d’aquest calibre just quan l’activitat comenci a aixecar cap. El Gremi de Restauració i l’Associació de Venedors de Premsa de la Rambla han enviat una carta a tots els grups municipals demanant que es prioritzin els recursos en la promoció econòmica i s’obri un «debat assossegat» sobre quan remodelar l’eix, la transformació general del qual recolzen.

Les dues entitats es congratulen d’haver arribat a un acord amb l’ajuntament per mantenir la mida actual de les terrasses i moure mínimament els 11 quioscos, que seran més petits però no tant com es va projectar inicialment.