Urbanisme patrimonial

Barcelona converteix el característic passatge d'Antoni Gassol en un carrer per vianants

  • El carrer del barri de Sant Martí de Provençals és un conjunt històric protegit amb cases de planta baixa, terrat i pati interior

1
Es llegeix en minuts

Mesura 122 metres de longitud, però els seus laterals estan plens de petites vivendes de planta baixa, terrat i pati interior, amb portal flanquejat amb finestrals de reixes forjades. Estèticament, les cases responen a les línies bàsiques del modernisme més popular. Es van aixecar entre 1911 i 1929 i porten la firma de Manuel Puig Janer, arquitecte municipal de l’Hospitalet de Llobregat, amb moltes obres desaparegudes en el municipi i d’altres encara dempeus, com l’església de Santa Eulàlia de Mèrida o la restauració de l’ermita de Santa Maria de Bellvitge després de la Guerra Civil. Poc va construir a Barcelona, però en el seu historial figuren, entre d’altres, l’església de Sant Gaietà i les esmentades cases, conjunt històric amb protecció local. Més protegit ara, ja que l’ajuntament l’ha pacificat. Vaja, que ha tret els cotxes de l’estreta via i l’ha tornada als vianants. 

Notícies relacionades

El conjunt forma un passatge, el d’Antoni Gassol, i entrar-hi és un viatge al passat de Sant Martí de Provençals, el barri on s’ubica, entre els carrers d’Espronceda i Bac de Roda. Han desaparegut els cotxes, els estacionats i els que circulaven, i el paviment s’ha unificat: llambordes de formigó prefabricat tots situats al mateix nivell, amb tot l’espai per als vianants però amb la garantia d’accessibilitat als vehicles d’emergència i de serveis. La intervenció, a més, genera una connexió natural i senzilla entre dos espais verds: el parc del Clot de la Mel i la plaça de la Infància, i crea així un nou eix pacificat.

La reforma, que va començar el juliol del 2020 i ha finalitzat ara, ha permès enterrar tot el cablatge elèctric, no ha passat el mateix amb el de telefonia, que continua penjant a les façanes, però amb la canalització feta per al dia que es decideixi enterrar-lo. Queda pendent incorporar un element de memòria històrica:  una placa metàl·lica que permetrà accedir via web al passat d’aquest característic passatge que deu el nom al seu antic propietari: Antoni Gassol Civit. Aquest, un indià que va fer fortuna a Cuba amb el negoci tèxtil, va invertir al tornar en fàbriques de gèneres de punt. I el 1918 va comprar els terrenys on ara s’aixeca el passatge.