EXPOSICIÓ COMMEMORATIVA

El Palau Macaya celebra el 75 aniversari de la formació de les Nacions Unides

  • Part de l’exposició es pot veure al passeig de Sant Joan, on s’han instal·lat tres grans plafons amb forma de cub que s’uneixen als cinc que hi ha a l’interior del palau

  • L’objectiu de la mostra és donar a conèixer al gran públic els racons de l’organització, tant del seu recorregut com del seu desenvolupament

2
Es llegeix en minuts

El 10 de gener del 1946, poc després del final de la Segona Guerra Mundial, es va produir la primera reunió de l’Assemblea General de les Nacions Unides després de la ratificació de la Carta de les Nacions Unides el 24 d’octubre del 1945. Així, 75 anys després, la Fundació «la Caixa» organitza al Palau Macaya una exposició en col·laboració amb l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, El Club de Roma, l’Ajuntament de Barcelona i EL PERIÓDICO per fer un recorregut sobre la seva història, conèixer els organismes que la integren i difondre un missatge d’optimisme a la ciutadania en aquests temps de pandèmia.

La mostra, que es divideix en tres espais i es podrà visitar de manera gratuïta fins al 15 de febrer, comença pel mateix passeig de Sant Joan, on es troba el Palau Macaya. Allà es troben tres grans plafons amb forma de cub en els quals s’expliquen els òrgans i les organitzacions relacionades amb l’entitat, els seus objectius i les convencions que ha dut a terme, que comença per la Declaració Universal dels Drets Humans i acaba amb l’última convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Una vegada dins del palau modernista, obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, es troben dos plafons en què l’espectador pot participar i aportar propostes sobre com millorar el món i aprendre com es va forjar la creació de l’ONU.

Notícies relacionades

Finalment, es troben tres cubs més al pati reformat que connecta amb l’entrada del carrer de Roger de Flor. En ells, el visitant pot conèixer algunes de les persones cèlebres que han obtingut un Nobel per la seva disciplina i que exerceixen com a missatgers de la pau, les accions per a un desenvolupament sostenible en què destaca la creació de l’ONU Dones per a la igualtat de gènere i les intervencions de les Nacions Unides en seguretat per al manteniment de la pau. La il·luminació de cubs i plafons permet als passejants i visitants continuar observant el contingut de la mostra quan es fa fosc.

Xavier Guerrero, adjunt a la direcció de l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, destaca que l’exposició serveix per aproximar l’organització al públic i perquè s’adoni que en forma part: «Hi ha d’haver aquesta connexió entre el sistema i la gent del carrer que moltes vegades és el que falta, i fer-los veure que ells formen part de les Nacions Unides i que les Nacions Unides formen part de la seva vida».