Comissió de Presidència

El Nadal ‘reprovat’ de Colau

JxCat demana la reprovació de l’alcaldessa per estar fora de Barcelona quan es va iniciar el confinament municipal

Els postconvergents admeten que no va vulnerar les normes però creuen que s’havia d’haver quedat al municipi

ERC dona a entendre que no recolzarà la iniciativa, que es debatrà aquest dimecres, cosa que refreda la possibilitat que prosperi

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El 26 de desembre passat, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es va desplaçar juntament amb el seu marit i els seus dos fills a una casa rural llogada al veïnat de Sant Iscle de Colltort, a la localitat de Sant Feliu de Pallerols, comarca de la Garrotxa. Allà va passar amb la seva família les vacances nadalenques, teletreballant quan era necessari, precisen fonts del consistori. El 5 de gener, Colau es va desplaçar a Barcelona per assistir a l’arribada dels Reis Mags a la ciutat, un acte celebrat al Parc del Fòrum.

Una vegada finalitzada la recepció a ses majestats, l’alcaldessa va tornar a la casa rural, en la qual, diuen fonts del consistori, va prosseguir la seva estada fins que va tornar a Barcelona el matí del 9 de gener. El confinament municipal de Barcelona era vigent des del 7 de gener, fet que convertia en il·legal sortir de la ciutat si no s’estava vinculat el desplaçament amb les excepcions previstes. Tornar al domicili sí que era lícit. Per tant, l’alcaldessa no va incomplir cap norma. Un altre debat és el de si en un període en què les autoritats recomanaven reduir la mobilitat, resulta exemplaritzant que l’alcaldessa abandoni la ciutat.

Confinament, gel, neu

Junts per Catalunya va elevar a finals de la setmana passada el seu dit acusador contra l’alcaldessa pel fet que estigués fora de Barcelona quan ja s’havia iniciat el confinament perimetral municipal, el dia 7, i quan el pla municipal d’emergències pel risc de neu i gel estava activat des del dia 5.

Inicialment, Colau va rebre acusacions de més calibre. El 15 de gener, un usuari de Twitter, aparentment anònim, va denunciar que el servei de seguretat de l’alcaldessa havia necessitat ajuda per arribar fins a la casa per la neu que va caure. El diputat de JxCat en el Parlament Francesc de Dalmasses va respondre al tuit amb un altre missatge en el qual va afirmar: «Ada Colau marxant de cap de setmana i el seu servei de seguretat amenaçant veïns perquè no es fes públic que se saltava el confinament. La màfia i tal... Vergonya».

L’alcaldessa va contestar a Dalmasses: «Fals: no vaig marxar de cap de setmana ni em vaig saltar el confinament. El meu nucli familiar era en una casa rural de lloguer des de Sant Esteve i jo m’hi vaig reunir per Reis, per tant, d’acord amb la normativa».

ERC refreda l’assumpte

Notícies relacionades

El mateix 15 de gener, el grup de JxCat al consistori va anunciar que presentaria preguntes sobre si Colau se n’havia anat de cap de setmana el 9 i el 10 de gener. En cas d’haver-ho fet, hauria ignorat el veto exprés subjecte al confinament municipal. L’endemà, JxCat va comunicar que demanaria la reprovació de Colau a les comissions d’aquesta setmana.

Aquest dilluns, Ciutadans va anunciar que recolzaria la proposta de reprovació, però ERC va refredar l’assumpte i va donar a entendre que no recolzarà la iniciativa. «Barcelona té altres prioritats. La resta ens desvia de l’objectiu del servei públic», va dir la regidora Elisenda Alamany. La posició dels republicans és clau perquè cristal·litzi o no la proposta de reprovació. En el mandat anterior, Colau va ser reprovada fins i tot en vuit ocasions, a compte de diversos motius: la gestió de la seguretat, la gestió econòmica, el Pla de Barris.