DIVERSOS BARRIS

Una protesta talla carrers per demanar entorns escolars segurs

1
Es llegeix en minuts

Un total de 35 carrers de Barcelona pròxims a 40 escoles i instituts han sigut tallats al trànsit aquest divendres tard, entre les 16.30 i les 17.00 hores, per diversos col·lectius per reclamar «mesures més contundents per a la seguretat» dels entorns escolars i en contra de la contaminació atmosfèrica i acústica.

El manifest de la concentració «#RevoltaEscolar», organitzada per la plataforma Eixample Respira i les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (AFFAC), ha sigut recolzat per més de 50 Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA).

El portaveu d’Eixample Respira, Guille López, ha denunciat que malgrat formar part del programa «Protegim les escoles» de l’Ajuntament de Barcelona, que preveu transformar els entorns escolars fins al 2023, el consistori no està recollint les queixes dels centres. I ha reclamat les administracions públiques «una urgència més gran» en les polítiques de pacificació de les escoles i instituts, i a plantejar un nou model de ciutat.

Les peticions al consistori barceloní consisteixen a planificar com a màxim un carril de circulació de vehicles privats en les proximitats de les escoles, reduir la velocitat i prohibir aparcar als voltants. «Fa anys que construïm una ciutat dissenyada per al vehicle privat i és hora de revertir aquest model insostenible; els carrils d’autobús i bicicletes són més eficients que un carril cotxe on hi ha una persona per vehicle», ha afegit López. 

Altres localitats catalanes

En paraules del portaveu, la mateixa situació de Barcelona passa a qualsevol ciutat on hi hagi un trànsit superior al normal, com a Sabadell, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat. En aquestes ciutats diferents escoles han confirmat el seu interès a participar en pròxims talls dels carrers dels seus municipis.

Notícies relacionades

En l’acte d’aquest divendres també ha participat el moviment pel clima Extinction Rebellion tallant el carrer d’Aribau amb Gran Via. López ha aprofitat per anunciar que la campanya continuarà cada divendres a la sortida de les escoles fins que l’ajuntament abordi les seves reivindicacions.

En roda de premsa en recolzament a l’acte, el coordinador del Grup de Treball de Salut Mediambiental de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran Campillo, ha alertat del perill d’exposar la infància a entorns contaminats: «té efectes per a tota la vida». Segons Campillo, aquests efectes estan relacionats amb patologies respiratòries com l’asma, problemes en l’àmbit acadèmic i en les capacitats cognitives. 

Temes:

Col·legi