MOBILITAT SOSTENIBLE

Indignació ciclista per l'absència de carril bici a la nova ronda de la Universitat

La reforma de l'artèria no contempla corredor per a aquest col·lectiu, que sí que podrà utilitzar les voreres de 8 metres

El mateix ajuntament tenia previst el vial el 2019, però ara assegura que buscarà alternatives per la zona

zentauroepp37314188 los vecinos se quejan del exceso de autobuses en la ronda un201123184756

zentauroepp37314188 los vecinos se quejan del exceso de autobuses en la ronda un201123184756

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reforma d’un carrer ja no es pot planificar com anys enrere. Abans tenies dos terrenys, el del cotxe i el dels vianants, i amb les demandes dels actors de cada parcel·la es feia un disseny més o menys afortunat. La ronda de la Universitat és un bon exemple de fins a quin punt les coses han canviat. Ja no n’hi ha prou d’atendre les necessitats dels conductors i vianants, a més dels veïns. Ara també hi tenen un paper igual de rellevant el transport públic, les bicicletes, els vehicles de mobilitat personal (VMP) i la càrrega i descàrrega. Aquesta artèria que cus Ciutat Vella i l’Eixample perdrà aquest aspecte tan poc amable per als que van a peu, però no inclou carril bici, el mitjà de transport que més està creixent, amb o sense pandèmia. El col·lectiu, vehement en la seva croada, com sempre, no combrega per a res amb la decisió, que ja s’està executant. I no estan sols: l’exregidora de Mobilitat Mercedes Vidal està amb ells.

Imatge virtual del projecte, sense carril bici previst. / AUTOR FOTO (FONT)

 Amb l’ordenança a la mà, els ciclistes que passin per aquesta via podran utilitzar la vorera. Al tenir més de cinc metres (en tindrà vuit), es permet pedalar a sobre seu, però no és una decisió que vagi molt en sintonia amb la voluntat del consistori de separar una vegada per sempre el vianant del ciclista per posar fi a una dècada de conflictes. Al tractar-se d’una zona tan cèntrica, entre les places de Catalunya i la Universitat, i una vegada recuperat el pols turístic, és de suposar que serà un eix bastant sol·licitat pels caminants. La decisió de no pintar passadís pedalable deixa, a més, fora del carrer els VMP, ja que tenen vetat l’ús de totes les voreres que no tinguin pintat carril i tampoc poden circular per la calçada.

En un comunicat conjunt, el Bicicleta Club de Catalunya (Bacc), Eixample Respira, Catalunya Camina i l’Associació d’Usuaris per a la Mobilitat Personal (AUMP) han compartit el seu malestar per aquesta decisió, que no resol «aspectes estructurals de la mobilitat sostenible que tenen fàcil resolució».  Segons aquestes entitats, no incloure en el projecte un carril bici «perpetua el conflicte entre vianants, bicicletes i VMP, al no disposar aquests últims d’un espai segur i de prioritat». Denuncien la situació de «vulnerabilitat» en la qual queden aquests col·lectius mentre cotxes i motos «mantenen una notable accessibilitat», al passar de quatre a dos carrils. 

Reivindicació històrica

El consistori argumenta que s’ha donat prioritat a l’ampliació de les voreres al ser una «reivindicació veïnal històrica i una necessitat urgent», i davant la possibilitat d’afegir-hi un carril bici, concreta que s’està treballant «en la redacció d’un estudi de totes les vies de l’entorn i específicament del conjunt de rondes de Ciutat Vella per definir quin ha de ser l’espai més adequat per a la bici en aquest àmbit». L’ajuntament recorda, a més, que aquesta actuació, valorada en 370.000 euros i a base d’urbanisme tàctic, «no és la reforma definitiva» de la ronda de la Universitat. 

La ronda de la Universitat, en els temps de tramvia i carruatges / arxiu eixample

Notícies relacionades

Però no només de desitjos va la seva reclamació. Recorden que el mateix ajuntament ho té aprovat des del març del 2019, quan va presentar una nova onada de carrils bici a la ciutat. Dins de l’apartat de ‘Connexió de carrils bici existents’ hi apareix el de la ronda de la Universitat, ronda de Sant Pere i Trafalgar. El pla diu el següent: «Acabament de la configuració del carril bici que ha de permetre connectar el passeig de Lluís Companys amb la plaça de la Universitat, i donar per primera vegada accessibilitat a la plaça de Catalunya a través d’uncarril bici».

Aquest projecte es va aprovar en temps de Vidal al capdavant de la regidoria de Mobilitat. Ja apartada de la política, l’exedila dels comuns ha compartit, a través de Twitter, la seva perplexitat davant l’absència de la infraestructura ciclista. Després d’elogiar la millora urbanística de l’entorn, que deixarà de ser baixador de línies d’autocar que transcendeixen al municipi, ha precisat: «El que no s’entén és que no hi hagi cap carril bici, que és el que estava previst. Fa massa temps que no s’actua als entorns de la plaça de Catalunya i, per tant, no hi ha cap carril bici que arribi a una zona clau de la ciutat. Ara que s’actua, ¿no es contempla? No té sentit». Les obres van començar diumenge passat i acabaran al març. Hi ha marge de maniobra.