Investigació en marxa

Indignació entre els veïns que convivien amb el sensesostre ferit de bala

Vuit testimonis recollits pels Mossos no van veure que l'home empunyés el ganivet quan va rebre els trets de la Guàrdia Urbana

Marjan es troba ingressat en estat crític i el conseller Sàmper explica que sobre ell pesava una ordre d'ingrés a la presó

zentauroepp55943686 barcelona 21 11 2020 tiroteo de la guardia urbana a una pers201121200041

zentauroepp55943686 barcelona 21 11 2020 tiroteo de la guardia urbana a una pers201121200041

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Marjan, el sensesostre que va rebre un tret a l’abdomen de la Guàrdia Urbana de Barcelona, segueix en estat crític ingressat a l’uci. L’Ajuntament segueix la seva evolució atentament mentre, en paral·lel, avança la investigació de l’ocorregut per part dels Mossos d’Esquadra. Segons fonts consultades per EL PERIÓDICO, un element central que la justícia haurà de dirimir és si l’home empunyava o no un ganivet quan va rebre el tret de l’agent de la Guàrdia Urbana dissabte passat a les 19.00 hores davant el número 44 del passeig de Sant Joan. Sis agents del cos municipal afirmen que subjectava la navalla amb la mà quan va avançar cap al policia que va obrir foc. Vuit ciutadans, no obstant, han declarat que no van veure el ganivet. Existeix una tercerca opció: que l’arma blanca pengés del seu canell, nuada a una bossa de plàstic. 

Els fets van succeir a la vora oposada del passeig barceloní en què Marjan estava instal·lat des de feia quatre mesos. Per als veïns del bloc número 27, Marjan no era un simple sensesostre.

«Es passava el dia sencer aquí mateix, dret», expliquen assenyalant una columna que és just al costat del portal d’accés a l’edifici. «Amb un vas a la mà». Però Marjan «no demanava diners de forma activa», es limitava a sostenir el vas en silenci. «No parlava espanyol i, tot i que es comunicava en anglès, tampoc explicava gaire en aquesta llengua, era callat». De 43 anys i originari d’Hongria, la comunitat d’aquesta escala el tenia per un paio «inofensiu» que veien amb ulls paternalistes. «Gairebé tots li baixàvem menjar, o li compràvem una bocata, o li donàvem roba perquè s’abrigués ara que s’acosta el fred», detallen. Després de tants mesos de confiança sense incidents, ara no són capaços de comprendre què va poder passar dissabte a les set de la tarda que justifiqui un desenllaç que el manté al caire de la mort. «Parla amb qui vulguis, estem tots indignats», resumeixen quatre veïns diferents.

El vas i el barret

Marjan portava un barret de ‘cowboy’ i, gairebé sempre, vestia una armilla reflectora. Tenia barba rossa, gairebé blanca i descurada. I anava carregat de bosses blanques. Embolicat en una d’aquestes estava la navalla que va propiciar els trets del policia municipal. «Dissabte anava amb tanta bossa perquè fa poques setmanes una altra patrulla de la Urbana li va treure el seu carro, on ho guardada tot», relata Fernando, la persona amb qui més tracte ha tingut Marjan durant els últims mesos.

Fernando és l’amo d’un colmado ubicat a 10 metres de la columna on Marjan estava totes les hores del dia. «Quan li donaven una moneda, venia aquí a comprar menjar». «Mai comprava alcohol, mai. S’emportava un tomàquet, una ceba, un plàtan, fruita seca, brioixeria... depèn del dia», recorda visiblement dolgut. «És que no va donar mai cap problema: ni feia mala olor, ni empipava els clients, comprava el que fos i se n'anava, entrava tres i quatre vegades al dia», assegura. «Parlava molt poc perquè crec que era molt tímid però jo no vaig detectar en ell cap tipus de malaltia mental, no ho sé...». «Dissabte estava com cada tarda a la seva columna sostenint el vas. Se’l veia tranquil. Diuen que algú va trucar a la policia perquè estava amenaçant la gent del carrer, estic convençut que si fos així, hauria sentit alguna cosa, perquè és aquí al costat. Però el primer que vaig sentir van ser ja les sirenes de la Urbana a l’altre costat del passeig». Tant Fernando com altres veïns apunten –sense proves– que la trucada la va fer una dona de la zona que havia demanat en ocasions anteriors a la policia que s’emportés Marjan de la seva columna. 

Vuit testimonis 

La Guàrdia Urbana va acudir a identificar Marjan en resposta a una trucada d’una dona –no consta si la mateixa a la qual es refereixen els veïns– que va requerir ajuda al 112 perquè no podia entrar al seu pàrquing per la presència de Marjan, segons fonts policials. En resposta a aquesta petició va ser abordat per una patrulla municipal, que va mirar d’identificar-lo. Marjan va ignorar els agents i va fugir. Va creuar el passeig i va ser interceptat en el costat oposat. Els vídeos captats per ciutadans graven a partir d’aquest instant, quan un furgó, sobre la vorera, li talla el pas. Marjan, en les imatges, es gira i avança cap on són tres policies que l’encanonen amb la pistola reglamentària. Marjan –amb un trot que sembla de desorientació– va cap a un d’ells –un cap que acaba de baixar del furgó–. Aquest policia, quan el té gairebé a sobre –amb el dubte de si pretén o no fer ús del ganivet–, obre foc. Dispara dues vegades. N’encerta una. 

Les declaracions de sis agents municipals afirmen que Marjan estava empunyant el ganivet en aquell instant. No obstant, vuit testimonis de ciutadans recollits per l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC), a càrrec de les indagacions, no van veure que el sensesostre subjectés l’arma quan va rebre el tret. 

Notícies relacionades

Els Mossos estan a punt de tancar la instrucció inicial de l’episodi i està previst que informin el jutjat en les pròximes hores. Els investigadors de la policia catalana revisen les trucades al 112 i també totes les gravacions que existeixen de l’episodi. L’agent que va utilitzar l’arma de foc ha rebut aquests dies el recolzament de sindicats que recorden que un instrument com la tàser, la pistola elèctrica, hauria permès controlar la situació sense que resultés ferit.

Ordre pendent

Segons el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, sobre aquest ciutadà hongarès pesava una ordre d’ingrés a presó pendent dictada per un jutjat d’Algesires  –per delictes de coaccions i atemptat contra agent de l’autoritat–. Si es recupera del tret a la panxa, haurà d’afrontar una segona denúncia per un altre delicte d’atemptat.