tradicions reformulades

Els Reis Mags no tindran cavalcades a Barcelona però instal·len el seu magatzem de regals al Fòrum

L'entrega de cartes serà amb reserva prèvia i l'arribada de Ses Majestats amb barco es veurà només per televisió

Cada districte marcarà les campanades, hi haurà 15 minuts de focs de ciutat, però no festa de Cap d'Any

zentauroepp51596277 reyes200105171413

zentauroepp51596277 reyes200105171413 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Els Reis Mags es deixaran veure a Barcelona, però només per televisió aquest complicat any, tot i que tots els nens tindran ocasió de portar-los les seves cartes i visitar una seu especial que s’instal·larà al Fòrum. Allà, 10.000 metres quadrats permetran desplegar un magatzem de regals, carrosses i parafernàlia relacionada, amb les mesures de seguretat que marcarà el Nadal del coronavirus. L’arribada els Reis d’Orient el 5 de gener serà com cada any amb el pailebot ‘Santa Eulàlia’, però només podrà seguir-se per la petita pantalla perquè els rigors de la pandèmia fan inviables cap cavalcada, ni central ni als districtes.

Malgrat les setmanes que falten per a aquesta cita, l’ajuntament ha planificat ja totes les celebracions amb la vista posada en la màxima seguretat sanitària. Per això, en absència de cavalcades, l’ambient de Reis i la recollida de cartes es viuran en un espai «ben comunicat, gran com un camp i mig de futbol i on es poden implementar mesures de seguretat», ha explicat aquest dijous  el regidor de Cultura, Joan Subirats. Els contenidors de regals i els patges virtuals es desplegaran en una hectàrea, la visita de la qual serà només prèvia reserva (a partir del 15 de desembre per internet o telèfon) per acudir entre el 28 de desembre i el 5 de gener, la majoria de dies d’11.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.00 hores. Les cartes es podran fer arribar també per internet, ja que no hi haurà recollida tradicional als barris.

La instal·lació serà un recorregut d’uns 700 metres amb un total de vuit ambients, per descobrir des dels contenidors de regals que esperen a la gran nit, fins a recreacions de carrosses, eines i vestuari dels Reis Mags. S’estima que la visita es podrà realitzar en 50 minuts i afegirà l’espectacularitat que hi injectaran artistes, escenògrafs i creadors digitals.

El dia 5 i en un horari encara per determinar, l’arribada de ses majestats al port serà retransmesa per TV3, Betevé i TVE de Catalunya. A continuació realitzaran un recorregut pel Fòrum (sense públic) que podrà seguir-se també per la tele en un programa que durarà en total una hora, perquè els més petits vegin com Melcior, Gaspar i Baltasar accedeixen a la zona de joguines i regals per organitzar el repartiment nocturn. Els acompanyarà el seu seguici, amb música i balls. «Serà un acte irrepetible», perquè tindrà un format que, si tot va bé, ja no es tornarà a produir, afegeix Subirats.

Campanades a petita escala

Aquest any de celebracions asèptiques també s’ha descartat fer una festa de Cap d’Any com els últims anys a l’avinguda de Maria Cristina. La fórmula alternativa serà un espectacle de 15 minuts de focs artificials des d’un punt alt de la ciutat que permeti la visibilitat a la llunyania, però també sense assistents in situ. A més, cada districte llançarà 12 palmeres de focs per marcar les 12 campanades. 

Com ja es va anunciar fa uns dies, en aquesta ocasió no hi haurà pessebre a Sant Jaume, però sí una exposició sobre els últims 10 muntatges, al pati de l’ajuntament, de l’1 de desembre al 5 de gener. La mostra s’estructurarà entorn del tractament que han tingut any després d’any cinc protagonistes: l’àngel, el naixement, els Reis, els animals i el caganer. Sí que s’instal·laran els pessebres del Museu Frederic Marès i del Monestir de Pedralbes.

Notícies relacionades

Una altra de les iniciatives de l’any serà una producció lluminosa sobre la façana del consistori, a càrrec del projecte #RavalKm0, amb microescenes de la realitat quotidiana que mostren un Nadal més compromès i solidari. Darrere de cada imatge hi ha una petita història, ja que parteixen de fotografies de veïns, i la construcció dels arcs de llum ha donat feina a persones sense ocupació 

En total, el consistori invertirà 1,5 milions en els diferents actes.