COMPENSACIONS QÜESTIONADES

Colau proposa rebaixar a 300 euros les dietes per assistència de l'AMB

L'alcaldessa advoca perquè pagaments de fins a 800 euros, segons el càrrec, siguin inferiors i iguals per a tothom

Els representants de Barcelona en Comú van renunciar a aquestes quantitats en el mandat anterior i l'actual

zentauroepp54829610 colau201104191500

zentauroepp54829610 colau201104191500 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust

Ada Colau ha reprès aquesta setmana un debat que es va obrir fa temps i ha proposat que les dietes d’assistència que cobren els alcaldes i regidors que participen en reunions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) es vegin retallades de manera considerable. L’alcaldessa de Barcelona i presidenta de l’AMB ho ha proposat en una carta enviada dimarts al vicepresident executiu de l’organisme, l’alcalde de Cornellà, Antoni Balmón.

Els comuns tenen dos arguments per sustentar la iniciativa. Un, que les dietes van ser plantejades com a compensació per les despeses que provoca acudir a una reunió però s’han acabat convertint en un complement salarial. El segon: consideren que no té sentit que una compensació per despeses sigui diferent en funció del càrrec de la persona, ja que en principi assistir els costa el mateix a tots els participants. D’allà la proposta que tots els assistents percebin la mateixa quantitat.

Es pot recordar que en el cas dels comuns la seva situació no variaria, ja que tant a l’inici del mandat del 2015 com al del 2019 van renunciar a les dietes. Per tant, la iniciativa podria generar incomoditat en els seus rivals, però no a les butxaques dels representants del partit de Colau.

Tarifa plana

La proposta de Barcelona en Comú és que les dietes tinguin una sola tarifa de 300 euros per reunió en els casos d’assistència al consell metropolità, la junta de govern, la comissió executiva i la junta de portaveus. En l’actualitat, les tarifes previstes per una reunió del consell metropolità són de 885 euros per a la presidenta i el vicepresident executiu, de 730 euros per a un vicepresident amb àrea, 575 euros per a un vicepresident i 265 euros per al portaveu i els consellers. 

D’aquesta manera, els dos pagaments més baixos s’incrementarien en 35 euros. Els pagaments per acudir a la junta de govern són idèntics als del consell metropolità, amb un matís: en aquest cas, els consellers cobren 420 euros per reunió. La junta de portaveus suposa 795 euros per assistència i portaveu; la comissió executiva, 700 per a la presidència i la vicepresidència executiva. La dieta que cobren els consellers per assistir a la comissió informativa, de 145 euros, passaria a ser de 150 euros. 

Segons les normes actuals, només es pot cobrar per una comissió informativa al mes i els portaveus només cobren al consell i a la junta de portaveus. Els membres de la junta de govern no poden cobrar per assistir a les comissions informatives. 

El càlcul de Barcelona en Comú és que si s’aprova la modificació el vicepresident executiu passarà de percebre 2.655 euros mensuals en dietes a 1.655; la resta de vicepresidents, d’uns 2.200 a 1.200 euros i els portaveus de 1.060 a 600 euros. Els consellers conservarien les dietes que tenen actualment.

Complir amb la llei 

La necessitat de revisar les dietes ja existia al principi de mandat, segons va alertar el secretari de l’AMB. La llei de bases del règim local obliga a fer-ho. Però com que la idea d’igualar els pagaments suposava una retallada que pot generar polèmica, el tema segueix en un calaix. Colau necessitarà el recolzament d’altres forces, perquè s’ha de votar la mesura. Els comuns volen que es faci en el ple extraordinari previst al novembre per aprovar el pressupost per a l’any que ve. Si això succeís i la rebaixa fos aprovada, s’aplicaria el pròxim 1 de gener.

Notícies relacionades

La junta de govern de l’AMB registra un pacte entre quatre forces: el PSC, Barcelona en Comú, ERC i Junts per Catalunya. A la carta que Colau va enviar a Balmón, li proposa dues vies per tirar endavant la seva proposta. O bé incorporar un article a la base d’execució del pressupost de l’AMB per al 2021 o en un dictamen que es voti per separat. 

Sobresous

El 2013, una investigació d’Europa Press sobre els salaris de l’any anterior va posar en evidència que les dietes metropolitanes suposaven un pagament considerable, un sobresou significatiu: el llavors alcalde, Xavier Trias, percebia prop de 30.000 euros a l’any, un 21% del seu sou total, 143.000 euros bruts. Una xifra similar cobraven els tinents d’alcaldes. El segon regidor més ben pagat després de Trias era Jordi Portabella, d’ERC, amb un sou de 129.000 euros, dels quals 15.000 provenien de l’AMB. També és cert que històricament, regidors de diversos grups, com els de l’antiga CiU i el PSC, van renunciar a cobrar les dietes per decisió individual.