A BARCELONA

Detinguts cinc traficants atrinxerats després de colpejar uns policies

La Guàrdia Urbana va arrestar els cinc sospitosos hores després i va desmantellar la plantació de marihuana en la qual es van parapetar

Un agent fora de servei va detectar un carregament de cànnabis en ple carrer i el seu avís va permetre l'actuació policial

zentauroepp55529625 soc201022103731

zentauroepp55529625 soc201022103731 / Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’agent de la Guàrdia Urbana estava fora de servei. Passejava amb la seva parella quan va observar al carrer d’Almogàvers del districte de Sant Martí de Barcelona cinc homes carregant bosses fosques en una furgoneta Kangoo. Eren poc després de les cinc de la tarda d’aquest dimarts. L’aire precipitat i l’actitud vigilant que oferien, va cridar la seva atenció. Va canviar el rumb del passeig i va passar al costat d’ells, dissimuladament. Va captar llavors la inconfusible olor de la marihuana. Va avisar els seus companys i una patrulla de la comissaria de l’Eixample va respondre a la trucada.

Quan aquests agents es van acostar als homes de la Kangoo i els van demanar que s’identifiquessin, van fer l’oposat: fugir. També el conductor, que malgrat que tenia davant seu unpolicia, va trepitjar l’accelerador i va envestir el funcionari, que va poder saltar del capó sense resultar ferit. L’altre agent va arrestar un dels que havien fugit a peu. Els altres tres i el conductor van fugir. La Guàrdia Urbana va activar un dispositiu que va localitzar la furgoneta al carrer de Pallars. El conductor ja no hi era. A l’interior del vehicle hi havia quatre bosses plenes de cabdells de marihuana, la part de la planta més valuosa perquè concentra el principi actiu de THC, el que col·loca el consumidor. 

Segon grup

Els cinc homes de la Kangoo havien comprat marihuana i havien sigut sorpresos carregant-la a la furgoneta per emportar-se-la. Van fugir, i llevat d’un que va quedar detingut, la resta es van esfumar, sense avisar els venedors d’aquells baixos del carrer d’Almogàvers del succeït. Dues hores més tard, aquests venedors, aliens a la persecució anterior, van tornar a casa a bord d’un Subaru del qual van començar a descarregar capses de cartró embolicades en bosses de plàstic. La Guàrdia Urbana havia deixat allà dos agents de paisà a prop del lloc mentre buscava els sospitosos de la Kangoo. Tots dos es van acostar a aquest segon grup, novament integrat per cinc persones, i els van demanar que s’identifiquessin. Van actuar com els anteriors, fent l’oposat: fugir. Els policies en van retenir dos, que van rebre el recolzament dels seus còmplices. A cops, van aconseguir que els agents els deixessin anar. Tots dos van resultar ferits de poca gravetat. Els cinc traficants es van tancar a l’interior del domicili d’Almogàvers. Atrinxerats.

L’operació

La Guàrdia Urbana va desplaçar els efectius de nou al carrer d’Almogàvers. Van trucar a la porta. Res, no obrien. Els cinc del Subaru sorpresos pels agents de paisà eren també els inquilins del pis del qual havia sortit la mercaderia que comprava el primer grup, el de la Kangoo. I no es volien entregar. Contrariats davant dues fugues i un atrinxerament per un cas de marihuana –una reacció infreqüent donada la baixa penalitat associada a aquest delicte contra la salut pública–, la policia municipal va parlar amb els veïns i amb l’administrador de la finca i va esbrinar que es tractava de cinc ciutadans d’origen romanès que havien llogat dues plantes inferiors de la finca: un local i un domicili del primer pis. Per l’olor i la llum ataronjada que es filtrava des de l’interior, al local hi havia una plantació.

Era de nit i l’ordre judicial d’entrada i registre no va arribar fins l’endemà. Amb l’ordre a la mà, els policies van obrir la porta i van entrar en bloc. Els cinc inquilins, aquesta vegada, no van oposar cap resistència.

El registre

A la sala hi havia les caixes que havien vist que descarregaven del Subaru. En una cantonada, tapat amb taulons i cartrons, els policies van trobar un clot, que conduïa a la planta inferior. Els traficants havien connectat el domicili i el local a través d’un forat pel qual transitaven d’una planta a una altra gràcies a una escala. Aquella nit l’havien passat mirant de minimitzar l’impacte del registre que sabien que estaven a punt de patir.

Els investigadors van baixar a la planta inferior i van deduir en què havia consistit aquesta estratègia d’ocultació. Havien tallat les plantes que estaven creixent i les havien barrejat amb el brancatge sec del qual es volien desfer, mirant de simular que la productivitat de la plantació era inferior a la real. Va servir de poc perquè els policies van separar les tiges verdes de les seques i així la van poder quantificar.

Notícies relacionades

La instal·lació era un cultiu ‘indoor’ armat amb instrumental car i tecnologia actual. Substituïa la llum solar per la de llums de sodi, comptava amb un sistema de regadiu que expulsava l’aigua sobrant al subsol, disposava d’un sistema de refrigeració i un altre d’extracció amb filtres de carboni. Com sol passar, estava connectada il·legalment a la xarxa elèctrica. A més, per optimitzar la llum dels llums, els baixos estaven recoberts d’un material reflector. Un agent, per casualitat es va recolzar contra una de les parets i inesperadament es va esquerdar, fet que va revelar un espai contigu. Allà dins els investigadors van trobar 27 quilos més de cabdells.

En total, entre la mercaderia intervinguda a la Kangoo, al domicili i al local, s’han reunit gairebé 60 quilos de cabdells i més de mil plantes de marihuana. Els cinc inquilins van quedar arrestats. La Guàrdia Urbana continua buscant els quatre que van fugir mentre carregaven la Kangoo.