INVERSIÓ PÚBLICA

Ábalos promet a BCN 71,7 milions el 2021 per fer vivenda de lloguer

El ministre firma amb Colau un protocol que es confirmarà quan s'aprovin els Pressupostos per a l'any vinent

Les 54 promocions amb 3.600 pisos que es beneficiaran dels recursos corresponen a obres que ja estan en marxa

zentauroepp53941314 barcelona 30 06 2020  econom a   inmobiliaria de passeig mar200701221359

zentauroepp53941314 barcelona 30 06 2020 econom a inmobiliaria de passeig mar200701221359 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L’Ajuntament de Barcelona ha sortit aquest dijous a exhibir múscul i relacions, a l’anunciar un acord amb el Govern central per rebre finançament amb què ampliar l’insuficient, molt insuficient, parc públic de vivenda de lloguer. L’alcaldessa, Ada Colau, i el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, han firmat un protocol pel qual el ministeri es compromet a aportar 71,7 milions d’euros, amb què es finançaran 3.614 pisos repartits en 54 promocions a la ciutat que ja estan en construcció.

La novetat, segons destaca el consistori, és que l’aportació econòmica sigui directa del Govern a l’ajuntament. L’acord s’ha de concretar, mitjançant un conveni, quan s’aprovin els pressupostos generals de l’Estat per al 2021. Colau ha assegurat que l’acord podria ampliar-se en el futur fins a superar els 100 milions d euros, i ha agraït el compromís del Govern central i ha al·ludit a altres problemes d’aquests temps, com la proliferació de desnonaments, per als quals l’alcaldessa ha demanat una moratòria ampliada. També ha reclamat una aposta a tot Espanya per fixar límits al lloguer.

Crítica a la Generalitat

«Per primera vegada podem dir a Barcelona que no ens sentim sols en la política de vivenda. Ens hem sentit molt sols els últims anys», ha afirmat Colau, en un missatge que semblava tenir com a principal destinatari la Generalitat. De fet, en la nota que el consistori ha repartit sobre l’acord firmat amb Ábalos s’assenyala que fins ara el Govern central i el català han aportat entre el 2014 i el 2020 6,6 milions per a vivenda. «Menys de l’1%», ha remarcat Colau a l’al·ludir a aquesta dada. 

L’alcaldessa ha centrat la crítica en els seus veïns de la plaça de Sant Jaume: «La competència principal de vivenda la té la Generalitat, que rep diners dels pressupostos de l’Estat per a això. Ara mateix, a Barcelona hi ha dues promocions de vivenda de la Generalitat i 54 de l’ajuntament». L’acord amb Ábalos és, ha dit, «un punt d’inflexió, un acord històric, pioner», que ha assegurat que li consta que arribarà també a altres ciutats.

Com és de lògica en aquests casos, també ha pres la paraula el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i cap de files del PSC, per tant, el referent del PSOE en el govern de la ciutat. Collboni ha agraït l’aportació «directa» de l’Estat a Barcelona i ha recalcat com resulta de beneficiós el fet que tant l’Executiu central com la capital catalana estiguin dirigits pels mateixos socis.

Notícies relacionades

El primer tinent d’alcalde ha recordat que el lloguer a Barcelona ha pujat fins a convertir-se en prohibitiu per a molts veïns i ha remarcat que és necessari reforçar la col·laboració amb la Generalitat, a la qual també ha llançat el seu dard: «Ens agradaria que hi hagués més resultats. De moment, no és el cas».

Ábalos i el sòl públic

Ábalos ha explicat que el Govern ho té més fàcil per promoure vivenda de lloguer allà on disposa de sòl públic, i ha precisat que aquest no és el cas de Barcelona. Ha dit que el context de crisi obliga a apostar amb més intensitat per actuacions com la de la vivenda i ha criticat el PP d’haver «relegat aquesta qüestió» quan dirigia el Govern central.