CRIM A L'HOSPITALET

Tancada la investigació per l'assassinat de Pedro Álvarez

L'Audiència de Barcelona desestima el recurs de la família de la víctima, que va morir fa gairebé 28 anys

El tribunal també rebutja que els Mossos d'Esquadra es facin càrrec de les indagacions i que s'aportin noves proves

zentauroepp54991108 pedro alvarez200918182607

zentauroepp54991108 pedro alvarez200918182607 / Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’Audiència de Barcelona ha donat per tancada la investigació oberta per la mort de Pedro Álvarez, assassinat als 20 anys d’un tret al cap a l’Hospitalet de Llobregat el 15 de desembre del 1992, quan estava amb la seva nòvia. Aquesta decisió pot donar l’estocada final a un crim que 27 anys, nou mesos i tres dies després, com recorden els progenitors, encara està sense resoldre, malgrat que un policia nacional va ser detingut i empresonat durant una setmana. Després va ser exonerat.  La família de la víctima va recórrer l’arxivament dictat pel jutjat que va instruir el cas i ara els magistrats de la Secció 21 ho han confirmat, al·ludint la prescripció del delicte pel pas del temps i l’extinció de responsabilitat penal respecte a l’agent de la Policia Nacional que va ser arrestat.

El tribunal, a més, rebutja que els Mossos d’Esquadra es facin càrrec de les indagacions, ja que la tecnologia actual permetia avançar en la investigació. Els jutges argumenten que quan l’arxivament de la causa al jutjat «no va ser per falta de mitjans o esforços» i que la possibilitat de trobar vestigis de sang al vehicle que conduïa el policia sospitós o biològics a les beines i bales intervingudes, que ja van ser analitzades, és tan remota «com pràcticament inexistent», ja que des que van passar els fets han passat gairebé 28 anys. L’advocat de la família, Benet Salella, ha assegurat a aquest diari que l’única via possible seria anar al Tribunal Suprem, tot i que els termes per acudir a l’alt tribunal són ajustats.

El còmput de la prescripció

Notícies relacionades

L’Audiència considera que el còmput per a la prescripció del delicte (20 anys) ha de comptar des del juny del 1995, quan es van arxivar les diligències obertes contra l’agent sospitós, i no des del 2000, quan, després de la pràctica d’algunes proves, es va tornar a sobreseure. La interlocutòria destaca que en aquesta ocasió es van investigar altres sospites, no el policia.

Pedro Álvarez va morir el desembre del 1992 per un tret d’arma de foc quan intentava protegir la seva parella de l’agressió del mateix autor de l’assassinat, que havia baixat del vehicle, l’havia bufetejat al creuar el carrer i va estar a punt d’atropellar-la.