La Contra

Un hivern amb orenetes

L'únic membre de la família que no migra a l'Àfrica ha criat per primera vegada a Barcelona: l'any passat al Camp Nou, aquest a la Sagrada Família

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si aquest hivern veu la silueta d’una oreneta pel cel de Barcelona, no s’estranyi. No culpi el canvi climàtic (en principi): les bandades que aquests dies estan acabant d’emprendre el seu viatge a l’Àfrica a la recerca de saborosos núvols de mosquits no tornaran fins a la pròxima primavera. Però com cada any, deixaran enrere l’únic membre de la família (per ser precisos, la de les Hirundinidae) que no migra. El roquerol, una oreneta de color bru i sense hàbits viatgers, que prefereix passar tot l’any allà on planta el seu niu. La novetat és que en els dos últims anys ho ha fet, per primera vegada, a la ciutat de Barcelona. Així que tenim un altre canvi aquest any tan estrany: un hivern amb orenetes.

De fet, podia veure’s algun exemplar procedent dels seus feus en ciutats veïnes, com un pont a L’Hospitalet. Però el primer niu amb papers d’empadronament barcelonins, que revela un curiós gust per assentar-se als llocs més enfeinats de la ciutat (o ex-atrafegats; potser és aquest el motiu) es va detectar l’any passat al Camp Nou. I aquest any el segon, a la façana del Naixement de la Sagrada Família.

Fa uns dies, l’ornitòleg Ricard Gutiérrez explicava a Twitter que havia vist voletejar pel temple quatre exemplars d’aquesta espècie que no consta a l’atles d’aus nidificants de Barcelona.  El naturalista Eduard Durany, responsable del seguiment de la parella de falcons pelegrí que habita a l’altra façana del temple, ho confirma. El niu es va detectar a l’abril, i aquests quatre exemplars podrien ser la família al complet, després d’haver criat amb èxit en un recolze de la façana gaudiniana més anyenca, apaivagada aquesta primavera del tràfec turístic. Pel que sembla, no té res a témer de tan agressiu veí: la parella de falcons prefereix preses menys veloces i amb més substància que compensin la persecució, com coloms, tórtores, cotorres i estornells. Tot i que les nits de les temporades de migració, afegeix Durany, sembla que els falcons es posen tebis amb les guatlles que creuen la ciutat en silenci i de nit. Vols nocturns de guatlles sobre l’Eixample. Quin descobriment.

Un aclariment sobre el terme ‘oreneta’, per cert. D’aquesta família, en castellà dos membres, les orenetes pròpiament dites (comuna i cua-rogenca) porten aquest nom: les seves tres cosines són cuablanques (la comuna, l’oreneta que nia sota les volades, el sapador i el roquer). En català, en canvi, també són orenetes els dos primers culblancs. I en francès, en canvi, els cinc parents són ‘hirondelles’. Així que potser és acceptable aplicar el qualificatiu d’oreneta amb certa generositat.

Un avió rocker al seu medi natural / ERNEST ALÓS

Notícies relacionades

«El roquerol és un colonitzador molt recent dels espais urbans, és bàsicament silvestre», explica Durany. És l’oreneta que pot veure’s al ple hivern en llocs rocosos i secs de tot el territori. Dels habitants naturals de penya-segats, l’últim en interpretar com a llocs on niar els repeus i buits dels edificis de les ciutats, i els carrers com a congostos per on llançar-se a tota velocitat. Abans que ell ja van decidir fer-se urbanes altres espècies rupícoles, com falciots, falcons, cornelles, xoriguers, coloms... 

Que falcons i roquerols decideixin que l’empinada i rugosa Sagrada Família és un penya-segat, un espai natural on criar, aletejar i menjar segurament faria feliç Gaudí, l’arquitecte que fusionava forma arquitectònica, anatomia animal i estructura vegetal. El gir dels troncs dels baladres a les columnes de la nau central, bases de tronc de sequoia a la façana de la Passió, fulles de magnòlia al sostre de les escoles. Una arquitectura viva i, a més, habitada.