REIVINDICACIÓ CONJUNTA

Els veïns de la riba del Besòs donen un cop sobre la taula

Demanen unes polítiques metropolitanes «sinceres i reals» per acabar amb la desigualtat estructural

Convoquen una reunió amb els cinc alcaldes afectats per resoldre qüestions de vivenda i medi ambient

undefined43283168 santa coloma de gramanet  11 05 2018 r o bes s a su paso por200219191303

undefined43283168 santa coloma de gramanet 11 05 2018 r o bes s a su paso por200219191303 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Helena López

El moviment veïnal dels municipis de la riba del Besòs ha decidit donar un cop sobre la taula i dir que ja n’hi ha prou, cansats d’acollir tot allò que la ciutat expulsa, de la depuradora a la futura gossera barcelonina, projectada a Montcada. Consideren imprescindible abordar les desigualtats estructurals que arrossega el territori, d’herència franquista, des d’unes polítiques metropolitanes «sinceres, reals i en les quals el veïnat organitzat tingui veu». Així ho van explicar aquest dilluns en una roda de premsa conjunta a la seu de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB).

Per primera vegada en la història, les entitats del territori han convocat conjuntament els alcaldes i alcaldesses dels cinc municipis afectats –Barcelona, Sant Adrià, Badalona, Santa Coloma i Montcada–, «donada la passivitat i lentitud de les solucions de molts dels problemes que arrossega la zona després de 40 anys, des de la restauració dels ajuntaments democràtics», remarquen. Aquesta reunió estava programada per al 5 d’octubre, però el coronavirus ha obligat a posposar-la i estan pendents d’una nova data, «abans del 15 de novembre».

Rendes cada vegada més baixes

El veïnat ha estat preparant aquesta reunió amb els alcaldes –i el seu full de ruta– des de l’any 2017, amb diverses trobades al territori. En l’última, a la biblioteca de la Mina i abans de la Covid, es van marcar els quatre eixos que consideren imprescindibles: medi ambient i salut, infraestructures, sistema productiu (el futur dels polígons) i vivenda. A ulls dels portaveus veïnals és necessari afrontar aquests problemes d’arrel per evitar que la pròxima crisi es torni a acarnissar en aquests barris, com ho va fer la del 2008 i ho està fent la del coronavirus. «Fa dècades que aquests barris estan condemnats a patir unes xifres de fracàs escolar superiors a la mitjana de l’àrea metropolitana i molt superiors a les de Barcelona, xifres més elevades d’atur o uns nivells de renda cada vegada més baixos, i aquesta situació s’ha agreujat amb cada crisi», insisteix Ana Menéndez, presidenta de la FAVB, que també ha destacat la urgència d’afrontar el problema de la vivenda. «El parc de vivenda té greus problemes de manteniment. L’infravivenda és encara molt vigent i no existeix un pla decidit i global per erradicar una vegada per sempre l’aluminosi», destaca la líder veïnal.

Notícies relacionades

El president de la Confederació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Catalunya, Jordi Giró, assenyala també que no n’hi ha prou amb ajuts socials puntuals. S’han d’abordar els problemes estructurals». «El discurs metropolità està en boca de totes les administracions, però el moviment veïnal no ha sigut consultat», critica Giró. «Es fan molts plans parcials, el de Sant Andreu-la Sagrera, el de les Tres Xemeneies, els diferents plans de barri, però veiem que falta una coordinació de tots i, sobretot, comptar amb la veu dels veïns organitzats, prossegueixen. A més de més recursos, sobra dir-ho.  «Fa falta un govern metropolità amb atributs reals per ser-ho», conclouen abans de treure una «targeta a groga als alcaldes».

Participació veïnal en dubte

Els líders veïnals qüestionen com s’ha gestionat la participació veïnal en tots aquests plans. Una participació que defineixen com a «tardana i poc efectiva». «Un exemple clar d’aquesta falta de participació real és que han aprovat l’Agenda Besòs sense una consulta prèvia», apunta Giró. «I després s’organitzen processos de participació, però no se’ns escolta, com en el pla de les Tres Xemeneies, en què el nombre de vivendes aprovat és molt més elevat que el que els veïns acceptàvem», conclou el portaveu de les associacions de veïns de Badalona.