DRET A LA VIVENDA

Desnonades dues mares i els seus fills en un pis a l'Eixample

Un ampli desplegament policial ha evitat que un centenar de veïns aconseguís aturar el desallotjament

En més de la meitat dels 2.000 desnonaments anuals que pateix la capital catalana hi ha menors

zentauroepp55051459 desnonament eixample200922102024

zentauroepp55051459 desnonament eixample200922102024 / Joan Mateu Parra

3
Es llegeix en minuts
Helena López

Després dels 82 desnonaments programats la setmana passadala ciutat s’ha tornat a despertar aquest dimarts amb Mossos d’Esquadra als carrers per evitar que la solidaritat veïnal parés un altre desallotjament en plena pandèmia. Aquest dimarts al matí ha sigut en el 178 del carrer de Còrsega, a l’antiga Esquerra de l’Eixample. Es tracta d’un pis ‘okupat’ en un bloc conegut com La Bastida. Els moviments pel dret a la vivenda havien convocat el veïnat per intentar que dues germanes i els seus fills, les dues, famílies vulnerables, es tornessin a quedar al carrer amb les criatures. Tot i que més d’un centenar de persones han acudit a la convocatòria des de primera hora, finalment el desnonament s’ha executat.

La família vivia a la vivenda, propietat d’un fons inversor, des del març del 2019, segons expliquen des de la Xarxa d’Habitatge de l’Eixample.  Segons dades que va donar la regidora de Vivenda Lucía Martín aquest mateix dilluns, en més de la meitat (en un 56%) dels 2.000 desnonaments anuals que viu la ciutat hi ha nens afectats.

Dels 82 desnonaments de famílies vulnerables de la setmana passada, la pressió veïnal i la mediació municipal va aconseguir aturar-ne 72, però en 10 va ser impossible, com ha succeït en el cas d’aquestes dues germanes i els seus fills aquest dimarts. Des de les entitats socials i des del mateix Ajuntament de Barcelona demanen al Govern de Pedro Sánchez que ampliï la moratòria de desnonaments tant en supòsits –ara només poden acollir-s’hi les persones que demostrin que no han pogut pagar el lloguer a causa de la Covid– com en temps (aquesta acaba el pròxim 2 d’octubre). 

Aquesta setmana –judicialment curta perquè dijous és festiu– hi ha 46 desnonaments més previstos a la capital catalana, i les entitats adverteixen que la situació anirà a pitjor, ja que s’estan ajuntant els desnonaments previs a la crisi, acumulats als jutjats per l’aturada durant l’estat d’alarma, amb els nous casos que queden fora de la moratòria. Aquest dilluns representants de la PAH van enviar una carta al president del Govern demanant-li precisament això. «No pot ser que un govern que es proclama el més progressista de la història permeti aquesta sagnia de desnonaments enmig d’una crisi sanitària com la que estem vivint i a les portes de la tardor», van assenyalar.

 

Notícies relacionades

Diversos regidors de l’Ajuntament de Barcelona van criticar ahir el dispositiu policial «per executar un desnonament il·legal». «El Govern ha desplegat aquest matí un gran dispositiu de Mossos per desnonar una família. Un desnonament impulsat per un fons d’inversió que és il·legal segons la llei catalana. Com a ajuntament insistim que cal obligar els grans propietaris a complir la llei i mediar», ha tuitejat Martín. 

El regidor de Drets de la Ciutadania i de Sants-Montjuïc, Marc Serra, va compartir a les xarxes que aquest dimarts hi havia programats sis desnonaments al districte. «S’ha pogut mediar per parar-ne quatre i s’ha acompanyat a buscar alternativa en dos; però els desnonaments no cessen. A l’Eixample aquest matí un fons d’inversió ha desallotjat una família. El decret 17/2019 els obliga a oferir un lloguer social en aquests casos. Necessitem un Govern valent que ho faci complir», ha assenyalat Serra.

Temes:

Desnonaments