Ensurt en un desnonament de Barcelona

Detingut per amenaçar de fer detonar una granada per evitar el desallotjament d'un pis

Els artificiers dels Mossos d'Esquadra negocien i aconsegueixen que entregui l'artefacte, que era autèntic tot i que no tenia càrrega explosiva

A l'immoble, ubicat al carrer de Tenor Masini, hi vivien dos bessons que acumulen 23 antecedents policials per atracaments a comerços

zentauroepp54955275 guillem200916155944

zentauroepp54955275 guillem200916155944 / ANGEL GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

«Si em fan fora de casa meva, volo la finca sencera». Si el veí del pati contigu deixa anar aquesta frase convé no deixar-se portar pel pànic i comprendre que aquestes coses es diuen però no es fan. Llevat que estigui empunyant en aquell instant una granada de mà. En aquest cas, convé deixar-se portar pel pànic. Sobretot si hi ha un nadó dormint a pocs metres. És el que ha fet un pare de Sants aquest dimecres al matí, al descobrir que un dels seus veïns, per evitar ser desallotjat, meditava treure l’anella a un artefacte explosiu. Amb el lactant en braços, ha fugit a l’exterior de l'edifici i, entre els crits dels manifestants concentrats per evitar aquest desnonament, ha informat la comitiva judicial. La manifestació de la plataforma antidesnonaments ha acabat de cop. I als Mossos d’Esquadra els ha tocat entrar a la finca molt de pressa per fer sortir la resta de famílies. 

El veí no ha estirat l’anella. Els artificiers TEDAX –desplaçats des del Parlament per controlar l’emergència– han aconseguit que canviés d’idea i es deixés desnonar. I tot i que hagués volgut fer-la detonar, no hauria pogut perquè es tractava d’una granada autèntica però ja sense càrrega explosiva. Un ensurt que no ha impedit el desallotjament, un capítol més de la història dels dos bessons dels baixos del número 52 del carrer de Tenor Masini.

Hereus d’un lloguer de renda baixa que va contractar fa molts anys la seva mare ja morta, els dos germans que compartien l’antiga casa familiar de Sants acumulen 23 detencions per atracar establiments comercials, segons fonts policials. La convivència amb ells a la finca era «complexa» no per la seva vocació professional sinó perquè, segons els veïns, són inestables. Un motiu més per no comprovar en primera línia si la granada de mà era operativa. Fa poques setmanes van apunyalar la porta del domicili ubicat just a sobre de la seva vivenda, on hi viuen joves que lloguen habitacions amb qui no havien tingut cap problema. El 26 d’agost van amenaçar amb un matxet al veí que habita al local a peu de carrer. Aquest home els va demanar que fessin silenci després que a les quatre de la matinada trenquessin una ampolla al pati interior que comparteixen. Quan els Mossos van arribar, va sortir a rebre’ls amb el matxet i amenaçant de tallar-se el coll si feien un pas més. Hi va haver un forcejament i un dels agents va acabar patint un tall al braç. «Beuen i consumeixen drogues i sovint acaben barallant-se, els problemes han sigut constants», detalla un inquilí que demana anonimat.

La convivència era «complexa» perquè els dos bessons, conscients de la guerra que donaven, intentaven reparar les destrosses com podien. Van fer un regal a un nen de l’escala que feia anys, es van disculpar humilment amb un propietari a qui havien robat eines i venien a bon preu objectes –que havien robat– amb la suavitat de qui colpeja la porta per oferir un pastís de poma. Hi havia més d’un cor dividit a la finca aquest matí: guanyaven els sospirs d’alleujament, però també flotava la tristesa que persones «que no estan bé» s’havien quedat sense casa.

Notícies relacionades

El germà de la granada ha sigut traslladat a l’Hospital Clínic de Barcelona i després ha sigut detingut per un delicte d’amenaces. L’altre al migdia seguia al costat de la seva cunyada esperant l’assistència dels serveis socials davant el portal de l’entrada. Esquivant la premsa i amb les seves pertinences en borses del Mercadona. «Hem viscut en aquesta casa des del 1978, no som ocupes», aclareixen. I afegeixen: «Allò de la granada era de mentida, era un encenedor». Els artificiers discrepen sobre això últim: era de veritat. 

Els bessons han sigut desnonats de casa seva perquè es retardaven amb el lloguer i el propietari tenia ganes de recuperar casa seva –i els veïns que ho aconseguís–. Amb l’avís del segon impagament, l’amo ha aconseguit l’ordre judicial que els ha expulsat de Tenor Masini.