sector castigat per la Covid

Els albergs busquen en els estudiants una solució després d'un estiu sense turistes

Alguns d'aquests negocis ofereixen lloguers mensuals per aconseguir una clientela diferent i recuperar ingressos perduts

L'ajuntament assegura que, segons quines llicències, no es poden proposar estades que no siguin diàries

zentauroepp36689227 barcelona 22 12 2016  alberge juvenil tailor s hostel barcel200821172849

zentauroepp36689227 barcelona 22 12 2016 alberge juvenil tailor s hostel barcel200821172849 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

En lloc d’habitacions plenes de motxillers i visitants de passada, els albergs esperen acollir universitaris per recuperar-se d’un estiu sense gairebé presència turística. El baix nombre de visitants dels últims mesos ha fet que els amos d’aquests negocis busquin una altra font d’ingressos. «Hi haurà màxim de dues persones per una habitació de quatre llits, quan l’habitual és ocupar-les totes», assegura el recepcionista d’un alberg de l’Eixample. «Esperem que amb ells hi hagi més moviment; de totes maneres, el que no volem és posar vuit persones en una habitació», expliquen des d’un hostal de Gràcia.

En dos dels hostals que aquests dies s’anuncien pàgines de lloguer d’habitacions, s’ofereixen habitacions per poc temps per a estudiants de pas que busquin una opció més barata que una residència estudiantil. «Mínim i màxim és un mes d’estada, no reservem més que això», avisen des de l’alberg de l’Eixample.

D’altra banda, hi ha hostals que sí que accepten allotjar estudiants per més d’un mes. En un anunci al web d’Idealista, un establiment situat a prop de la Sagrada Família ofereix habitacions «per una durada mínima de dues setmanes i una durada màxima de sis mesos». El preu són 350 euros per a una persona i 450 euros per a dues. En el seu cas, les habitacions no passarien dels dos ocupants.

Mensualitats «assequibles»

La competència directa dels albergs ja no són els hotels i pisos turístics de la ciutat, ara ho són les residències i els pisos d’estudiants. «El preu és més assequible que el d’una residència, que arriba fins als 700 euros, i a més serveix per si no has trobat l’habitació adequada en un pis normal», assenyala la recepcionista de l’alberg de Gràcia. Segons explica la treballadora, als estudiants se’ls situarà en habitacions diferents dels visitants més esporàdics.

«La idea és que una persona no comparteixi habitació amb viatgers que van i venen, per això posarem els estudiants a la mateixa habitació», detallen des de l’alberg de Gràcia, mesura en la qual coincideixen des de l’hostal de l’Eixample.

L’Ajuntament de Barcelona ja ha avisat, no obstant, que si es «detecta qualsevol irregularitat en aquest sentit» el consistori iniciaria «els processos disciplinaris corresponents». En conversa amb aquest diari, el consistori ha recordat que no es poden oferir lloguers mensuals en establiments amb llicència d’albergs i tornen a avisar que s’obriran els expedients que corresponguin.

Estiu desastrós

Notícies relacionades

Una de les incògnites més grans al principi de la pandèmia va ser l’impacte que la Covid-19 tindria sobre el sector hoteler. Quan es van obrir les fronteres, el 25% dels hotelers de Barcelona van obrir els seus establiments, però l’ocupació turística de juliol va ser «molt preocupant», segons havia avisat Manel Casals, director del Gremi d’Hotels de la ciutat.

Durant la segona meitat de juliol, la ciutat va presenciar una onada de cancel·lacions de reserves i l’ocupació turística va passar de ser baixa fins a arribar a un mínim preocupant, segons Casals. De moment, els albergs són un dels molts negocis que busquen innovar per sobreviure en una etapa econòmica que no té precedents.