oci il·legal

El 'botellon' s'estén de les platges als barris i Collserola

Barcelona suma 5.500 desallotjaments i 200 sancions durant l'última setmana

Gràcia, Nou Barris i els miradors de muntanya es converteixen en punts calents

zentauroepp54334582 botellon200802135546

zentauroepp54334582 botellon200802135546 / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré / Guillem Sánchez

Malgrat que les dades sobre contagis de Covid-19 no donen treva i la pandèmia creix, i malgrat les mesures cada vegada més coercitives per intentar doblegar la corba d’infeccions, els comportaments incívics no disminueixen. Així, Barcelona suma durant l’última setmana 5.500 desallotjaments en espais públics a causa del ‘botellon’, i 200 denúncies tramitades per consum d’alcohol, també en l’espai públic. Les xifres les va donar ahir el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle. I les xifres no són més encoratjadores que les que va comunicar fa 10 dies l’intendent en cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez. Llavors es va informar de 190 denúncies en una setmana i d’una mitjana diària de 15 ‘botellons’ avortats per la Guàrdia Urbana.

Vacances a la ciutat 

Les platges són el principal escenari, tot i que no l’únic. A diferència d’anys anteriors, la pràctica de beure en grup al carrer s’ha estès a zones de muntanya de la ciutat i als barris. L’expansió del fenomen està directament relacionada amb la pandèmia i les estranyes vacances de molts barcelonins abocats a estar-se a la ciutat durant el període estival.

Així els punts més calents es concentren a les places de Gràcia: del Sol, de la Virreina, del Diamant, Raspall i Joanic; i en les de Nou Barris: a la d’Ángel Pestaña i els Jardins de Can Xiringoi; als miradors de Collserola: el de Sarrià, el de l’Arrabassada, el de la carretera d’Horta a Sant Cugat i a les bateries del Carmel, a més de Ciutat Vella, amb la plaça dels Àngels i les platges al capdavant (Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta i Somorrostro).  

Joves no conflictius

El front litoral de Ciutat Vella és el punt més problemàtic, tant per volum d’ocupació com per dificultat de desallotjament. Malgrat que la platja té menys aforament que en anys anteriors, s’omple igual; i la dificultat per buidar-la és conseqüència de la seva nova orografia, no és totalment plana, cosa que dificulta a la policia trobar els grups que practiquen el ‘botellon’.

Notícies relacionades

Les dues característiques, menys dimensions i menys visió, són conseqüència del temporal Glòria que es va carregar part del sorral que l’estat d’alarma i posterior confinament no va permetre reposar a temps per a la temporada de bany. Els joves que ocupen tots aquests punts calents per beure són bàsicament barcelonins que no disposen d’altres llocs d’oci a causa de les restriccions, que no s’enfronten a l’autoritat i obeeixen la policia quan són desallotjats. 

Molts recursos policials

Amb aquest escenari, Batlle va reconèixer ahir que les dades «preocupen i alarmen» perquè ja fa massa dies que es destinen «molts recursos policials, tant de la Guàrdia Urbana com dels Mossos d’Esquadra» a desallotjar espais. I preocupen també pel risc que comporten aquestes situacions: «Sembla mentida que hàgim d’actuar cada dia perquè la gent no té consciència del perill que això comporta, és un factor de contagi absolutament comprovat».