DEMANDA DE DUES ASSOCIACIONS

Primer aval judicial a la zona de baixes emissions de Barcelona

El TSJC rebutja anul·lar el veto als cotxes contaminants i prioritza el dret a la salut

«L'interès públic exigeix la immediata aplicació de la norma», resa la resolució, amb contundència inusual

zentauroepp51645949 bcn200109181651

zentauroepp51645949 bcn200109181651 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Reconeixement judicial a la zona de baixes emissions (ZBE). El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha emès dues resolucions en les quals rebutja anul·lar l’ordenança que veta la circulació dels cotxes més contaminants en el perímetre que marquen les rondes de Dalt i Litoral de Barcelona. El jutge no es limita a donar la raó al consistori barceloní, a l’àrea metropolitana i al Govern, impulsors del pla, sinó que, apel·lant a la legislació europea i a les sancions imposades a la ciutat pel seu elevat nivell de contaminació, insta a posar en marxa la mesura al més aviat possible

Les demandes van ser presentades per la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport de Viatgers i la Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries. En els dos casos, els demandants posen en relleu l’afectació econòmica d’una mesura «contrària a l’interès general» que causarà «perjudicis d’impossible reparació». Segons el seu criteri, la ZBE «podria ampliar el llindar de pobresa i generar desigualtat i fractura social». La resolució admet que l’ordenança «causa molèsties a sectors professionals i usuaris del vehicle privat», però rebutja l’argument de cataclisme econòmic. La interlocutòria és particularment clara en l’apartat en el qual fa referència al medi ambient. «L’interès públic exigeix la immediata aplicació de la norma evitant l’impacte en la salut de la contaminació atmosfèrica», resa.

A favor dels veïns

Notícies relacionades

Acompanya l’argument amb mencions a la legislació europea, a la Constitució espanyola, a l’Estatut de Catalunya i a les sancions imposades a diferents ciutats, entre les quals hi ha la capital catalana, pels seus elevats nivells de pol·lució. Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica, celebra la contundència d’una resolució que «preserva la salut dels veïns i considera que les mesures impulsades van conforme amb el que sol·liciten els tribunals europeus». Aplaudeix, també, que el jutge «no passi de puntetes i fins i tot reclami la seva aplicació de manera immediata». Al marge d’aquests recursos en queden dos més per resoldre. 

El suport del TSJC a la ZBE, les sancions de la qual començaran a imposar-se a mitjans de setembre després del retard obligat per la pandèmia i el confinament, arriba dies després que la Justícia anul·lés el projecte Madrid Central, una de les mesures estrella del govern municipal de Manuela Carmena. En aquest cas, la resolució estima «defectes formals» al considerar que no es va complir amb el tràmit essencial d’informació pública i amb la imprescindible memòria econòmica prèvia a l’aprovació de l’ordenança». En el cas de Madrid, al marge d’una empresa privada, també va presentar recurs el PP.