AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Carpetada a la investigació per blanqueig de fons d'Ucraïna

Arxivada la causa contra el fill d'un exalcalde de Kíev i el propietari d'un restaurant de luxe de Barcelona

Els jutges afirmen que els diners invertits a Espanya són d'«origen lícit» i provenen de la venda d'un banc

Batuda al restaurant Yubari de la Diagonal. / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

La Policia Nacional i els Mossos van desplegar, el juliol del 2016, una macrooperació per presumpte blanqueig de capitals contra un grup d’inversors d’Ucraïna, liderat per Stepan Txernovetski, fill d’un milionari exalcalde Kíev. Entre els 11 detinguts també es trobava l’armeni Armand Mayilyan, propietari d’un dels restaurants més luxosos de Barcelona, el Yubari. Ara, quatre anys després, l’Audiència de Barcelona ha confirmat l’arxivament decretat pel jutjat que es va encarregar de la investigació i ha rebutjat el recurs presentat per la fiscalia.

Quan es va produir la intervenció policial, es va incloure els arrestats en una organització que s’havia dedicat a introduir fons a Espanya procedents d’activitats suposadament il·lícites a l’estranger, i es va considerar Txernovestski, defensat per l’advocat Cristóbal Martell, com un dels responsables de la trama. La Fiscalia Anticorrupció va apuntar llavors que els sospitosos havien creat un entramat de societats, utilitzant persones interposades, i que amb això s’havia mirat de donar aparença legal a fons d’origen delictiu d’empreses constituïdes fora d’Espanya, principalment a Xipre i a les illes Verges.

Tant el jutjat de Barcelona que ha investigat durant quatre anys l’assumpte, com l’Audiència de Barcelona, consideren que no ha quedat acreditada l’«existència de cap delicte precedent» en l’origen d’aquests fons i que «totes les inversions realitzades a Espanya són legals». Precisen que «cap de les entitats, ni els seus administradors ni els investigats estrangers tenen causa oberta a cap país». La justícia dona validesa a un informe tècnic presentat per la defensa que demostra que les inversions milionàries realitzades pel fill de l’exalcalde de Kíev provenen de la venda el 2008 del banc ucraïnès Pravex Bank per un import de més de 600 milions. Res d’origen il·lícit.

Sense delictes previs

En la resolució de l’Audiència de Barcelona s’inclou un dictamen del despatx Baker&Mc Kenzie del qual es desprèn que l’activitat empresarial de Txernovetski «no és sospitosa, respon a criteris de racionalitat legal i fiscal i no existeixen indicadors» de l’existència de blanqueig. El tribunal rebutja l’argument de la fiscalia que el sobreseïment de la causa és precipitat. La comissió rogatòria remesa a Ucraïna no ha tingut resposta, però el dades sol·licitades han sigut entregades per la defensa del fill de l’exalcalde de Kíev. «La investigació practicada no ha donat llum sobre possibles delictes previs a què vincular els fons invertits a Espanya», recalca el tribunal de la secció cinquena.

Notícies relacionades

En la seva resolució, els magistrats afirmen, en definitiva, que la investigació practicada «ha donat un principi de prova sòlid sobre l’origen lícit dels diners i, en sentit contrari, l’única dada que va avalar inicialment una altra conclusió va ser l’entitat de la inversió realitzada que van rondar els 12 milions d’euros». I afegeix: «Cap indici s’extreu de les diligències practicades sobre la implicació delictiva de les persones investigades o de l’origen il·lícit dels fons. I en aquesta tessitura no és viable, ni tan sols aventurar, que la totalitat del patrimoni pogués trobar-se intoxicat, conforme a la tesi més laxa de configuració del blanqueig de capitals».

Segons els togats, la «via d’investigació» seguida es troba «esgotada» i les diligències pendents «no resulten viables» o «no són susceptibles de modificar el fons» de la decisió d’arxivar provisionalment el cas, perquè «no és previsible que d’aquestes pugui extreure’s informació nova o que no es conegui». Tot això, sense perjudici que, si apareguessin dades noves, es podria reobrir l’assumpte.

Temes:

Ucraïna