CRISI CLIMÀTICA

Barcelona es blinda contra les pluges torrencials

El consistori impulsa un nou pla de clavegueram a 80 anys vista

Les previsions apunten que les tempestes extremes augmentaran el 17%

zentauroepp45399189 bcn200711170819

zentauroepp45399189 bcn200711170819

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha dissenyat el Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona, una nova proposta de clavegueram plantejat a 80 anys vista per fer front a l’emergència climàtica i en previsió a l’increment de les pluges torrencials, la temperatura i el nivell del mar.

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, va explicar ahir en una trobada telemàtica amb la premsa que, de cara als anys 2070-2100, es preveu una reducció de la precipitació anual, però que augmentaran el 17% els episodis extrems de pluja. El pla està basat en tres eixos: l’adaptació al canvi climàtic, la protecció ecològica i ambiental, i la planificació d’un manteniment sostenible, i incorpora models hidrològics, d’inundació i marítims, i criteris d’eficiència econòmica i anàlisi del cost de benefici.

Teulades verdes

Una de les novetats destacades és l’actuació mitjançant Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (Suds): zones verdes que tenen una capacitat d’infiltració controlada i generen un espai on l’aigua queda retinguda, de manera que la ciutat comptarà amb elements de drenatge al carrer i a les teulades verdes.

A més dels Suds, que, segons Badia, milloraran la resiliència i s’han d’incorporar en la transformació urbana, l’objectiu és augmentar la captació d’aigua als dipòsits, amb la creació de 38 unitats antiinundacions, que s’afegirien a les 12 existents, i 15 noves unitats de dipòsits antiabocaments, que s’afegeixen a les dues que ja existeixen.

El projecte també preveu ampliar en 38 quilòmetres la xarxa primària i en 200 quilòmetres la secundària, i doblar la rehabilitació, passant del 0,45% a l’1% anual per arribar als 160 quilòmetres de xarxa, que suposaria un 10% de la xarxa existent.

1.400 milions 

Notícies relacionades

El pressupost  és de 1.400 milions en 80 anys, cosa que suposaria una inversió de 175 milions cada 10 anys. Badia va remarcar que prioritzaran les zones on el benefici sigui més rendible i on pugui afectar més la ciutadania i el medi ambient. El regidor va anunciar que si es realitzen totes les actuacions del pla es podrien reduir en un 80% les despeses per danys provocats per desbordaments.

Ja estan en marxa actuacions per als pròxims sis anys per un valor de 84 milions, com el desdoblament de l’interceptor de la Diagonal, la tercera fase de l’eix drenant de l’avinguda del Paral·lel i el carrer Vila i Vilà, i el dipòsit soterrat de regulació d’aigües fluvials de l’eix drenant de l’avinguda de Prim.