Idea teòrica per a les Corts

Uns arquitectes imaginen el parc més gran de Barcelona al costat del Camp Nou

L'estudi demana reflexionar sobre la importància del verd a les ciutats i la seva escassetat a Barcelona

Els dissenyadors creen una muntanya, per obtenir vistes i amagar el camp de futbol, i dos llacs

zentauroepp53898402 bcn200626171522

zentauroepp53898402 bcn200626171522

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Un gran parc de 26 hectàrees a l’entorn del Camp Nou, després de Collserola. El pulmó més gran de la ciutat. Però mantenint tots els equipaments esportius i de serveis de la zona, on ara dominen l’asfalt i el formigó. Un petit bosc immers entre la Diagonal i la travessera de les Corts, amb petites muntanyes amb vistes i dos grans llacs que proveirien les plantes i els arbres. 

Aquest és la idea que han desenvolupat, a nivell teòric, els arquitectes Eduardo Gutiérrez i Jordi Fernández, de l’estudi d’arquitectura barceloní On-A. I l’han materialitzat en un vídeo i diferents ‘renders’ que demostren l’impacte visual que aquesta utopia verda tindria a la ciutat. 

Detall del parc imaginat als voltants del Camp Nou. / ESTUDI D’ARQUITECTURA ON-A

Fernández aclareix que no pretenen qüestionar el projecte del Barça i de l’Ajuntament de Barcelona per a la pròxima reforma del barri sinó només «explicar que la ciutat té poc verd i plantejar la necessitat de crear aquests espais». En la seva idea, imaginen un Camp Nou immers en una muntanya plena de vegetació que l’amaga i des de la cim de la qual hi hauria unes vistes increïbles de la ciutat.  Un estadi que quedaria dins aquesta muntanya artificial des de la qual s’estendria el parc.

Unir diversos barris

Els dos arquitectes proposen «elevar la topografia i crear una capa de bosc verd que permetria mantenir les instal·lacions i el funcionament de l’estadi i altres equipaments sota la superfície del nou parc». «La nova topografia resultant amagaria els serveis vinculats a l’estadi (aparcament, oficines, espais d’oci, restauració, museu, pavelló multiusos i accessos). I el Camp Nou funcionaria independentment del parc», afirmen en el projecte.

A canvi, els veïns de Pedralbes, la Zona Universitària i Les Corts obtindrien un pulmó verd per on passejar i podrien passar d’un barri a l’altre, en comptes d’estar separats com ara per un desert gris de formigó i infraestructures. I  es rendibilitzaria una zona que només adquireix el seu màxim rendiment cada 15 dies amb els partits, que també causen també molèsties a l’entorn. 

«Renaturalitzar les ciutats»

Notícies relacionades

Els arquitectes d’On-A creuen que el macroparc produiria 15.000 quilos d’oxigen diaris i n’absorbiria uns altres 25.000 de CO2. A més, la gran massa forestal imaginada obtindria l’aigua, amb sistemes intel·ligents de reg, de dos llacs artificials que s’alimentarien de la pluja. 

«Tenim clar que cal renaturalitzar les ciutats i que el verd aporta innombrables beneficis per a la salut, però també és important el blau, l’aigua, el consum eficient de la qual ha avançat moltíssim», explica Fernández. «Barcelona té poc verd, menys del que aconsella l’OMS, i amb aquest projecte volem que els polítics vegin que hi ha maneres de renaturalitzar les ciutats», assegura.

Temes:

Urbanisme