FESTA RELIGIOSA

La catedral celebrarà 700 anys de la primera processó del Corpus a Barcelona

L'Arquebisbat de Barcelona impulsa la celebració d'aquest setè centenari, que compta amb el recolzament de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat i un gran nombre de grups, gremis i agrupacions populars

zentauroepp52955092 graf2638  barcelona  28 03 2020   vista de la catedral de ba200603164637

zentauroepp52955092 graf2638 barcelona 28 03 2020 vista de la catedral de ba200603164637 / Alejandro Garcia

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’Arquebisbat de Barcelona celebrarà el dia 14 de juny la solemnitat de Corpus Christi, que aquest any coincideix amb el 700è aniversari de la primera processó de Corpus que va tenir lloc pels carrers de la capital catalana.

La solemnitat de Corpus Christi és una festa religiosa que en la litúrgia expressa tres aspectes: Crist, present a l’Eucaristia pels carrers de la ciutat, l’alegria i la festa ciutadana al voltant de la processó i la caritat i l’amor als altres expressat en l’ajuda als més vulnerables.

L’Arquebisbat de Barcelona impulsa la celebració d’aquest setè centenari, que compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat i un gran nombre de grups, gremis i agrupacions populars, amb un programa d’activitats de commemoració que es podrà seguir per les xarxes socials.

‘Festa de les festes’

La denominada ‘festa de les festes’ té el seu origen el 1320, segons fonts documentals escrites que deixen constància del primer camí processional celebrat pels carrers de Barcelona, una de les primeres processons de tot Europa i una de les pioneres a Espanya.

Aquest any, atenent a les circumstàncies sanitàries excepcionals de la pandèmia de coronavirus, la celebració del 14 de juny, a les 18.00 hores, a la catedral, serà la pròpia de la festa litúrgica, seguida d’una processó pel claustre de la catedral.

Segons ha anunciat l’Arquebisbat, en el Corpus del pròxim any se celebrarà la festa del 700è aniversari amb un festeig religiós i civil pels carrers de la ciutat.

Primer dijous després de la vuitena de Pentecosta

L’origen d’aquesta solemnitat que commemora la presència real del cos i la sang de Crist en el sagrament de l’Eucaristia es remunta al segle XIII, a la ciutat belga de Lieja.

Notícies relacionades

És una festa mòbil dins del calendari litúrgic de l’Església catòlica que se celebra el primer dijous després de la vuitena de Pentecosta, però que adaptant-se al calendari de festes d’Espanya s’ha traslladat al diumenge següent, és a dir, dos diumenges després de la celebració de la Pentecosta.

Barcelona ha sigut la impulsora d’una manera de celebrar la festa de Corpus que ha anat deixant tradicions populars molt vives i dinàmiques: festejos, cercaviles, gegants, bestiari, diables i àngels i un llarg etcètera de mostres de cultura popular que, més enllà del seu origen religiós, mantenen una forta tradició festiva i ciutadana.