SINISTRE A LA VERNEDA

Un mort i un desaparegut per una explosió en una química de Barcelona

L'accident, a l'empresa Proquibasa, a la Via Trajana, també ha causat 19 ferits lleus per contusions

La deflagració s'ha produït mentre feien una prova de pressió en un dels dipòsits

whatsapp-video-2020-03-10-at-160831 vid 10 162112 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Una explosió en una empresa de productes químics ha deixat un mort i 19 ferits lleus en un polígon industrial de la Verneda, a Barcelona. A més, hi ha una altra persona desapareguda a la zona zero de la deflagració. 

Poc abans de les tres de la tarda, al magatzem de l’empresa Proquibasa s’hi feia una prova de pressió en un dels dipòsits verticals. El test de resistència ha acabat provocant que esclatés. 

La força de l’explosió ha destrossat el sostre i les parets del magatzem, que han provocat una pluja de runa, que ha caigut sobre les naus veïnes. La víctima mortal és un home que era en una d’aquestes empreses. Un projectil ha enfonsat el sostre i l’ha aixafat. Es repeteix la trista història ocorreguda a Tarragona fa dos mesos, quan l’explosió a Iqoxe –saldada amb tres morts– va acabar matant un veí per un projectil que va impactar contra el sostre del seu domicili, ubicat a dos quilòmetres del polígon sud. 

L’empresa química Proquibasa, situada al número 51 de la Via Trajana, al polígon industrial de Montsolís del districte de Sant Martí, es dedica a emmagatzemar i distribuir productes químics. No estava catalogada com a seu d’activitat d’alt risc. És una empresa familiar que ocupa més de 50 treballadors en dues seus, entre Madrid i Barcelona. Subministra matèries primeres per a detergents i neteja, construcció, alimentació, cosmètica i lubricants. 

L’explosió ha fet que bolquessin nombrosos recipients que contenen líquids inflamables i tòxics. Antonio Cabezas, cap de guàrdia dels Bombers de Barcelona, ha explicat que les tasques seran llargues per poder extreure el bassal d’abocaments. La primera missió consisteix a estabilitzar la barreja. Fins aleshores, els equips d’emergència no podran registrar a consciència el magatzem. La persona desapareguda és un empleat de Proquibasa que, al no ser localitzat pel recompte fet per la companyia, es dona per segur és a la zona zero, que els bombers escorcollaran després d’assegurar-la. 

Els 19 ferits són, majoritàriament, treballadors d’aquesta empresa i de les empreses més properes on ha arribat la runa. La majoria ha patit contusions a les extremitats però tretze d’ells han necessitat que els traslladessin a un centre hospitalari, tot i que no es tem per la seva vida. 

Els companys de l’home mort, treballador d’una empresa pròxima, han sigut evacuats i seguien, hores després de l’incident, i des de la zona externa del perímetre, amb el cor encongit, les notícies que arribaven. A mesura que passaven els minuts, es temien el pitjor. Segons el seu relat, a la segona planta de la nau, sobre la qual s’ha desplomat el sostre, hi havia un home –la víctima– i dues dones, que han hagut de ser ateses per ambulàncies del SEM. Explicaven que a tres quarts de tres ha notat una vibració molt forta i que després hi ha hagut un gran terrabastall. A continuació: «La pluja de runa, que ha durat entre 10-15 segons, ha enfonsat el sostre de la nostra nau i ha ferit el company».

Notícies relacionades

Al sortir han descobert que restes de runa havien destrossat alguns dels vehicles. Hi havia trossos de ciment armat i també cargols de grans dimensions que, empesos per la deflagració, s’havien convertit en metralla susceptible d’elevar tràgicament el balanç d’afectats, fins i tot el de morts. 

Els esforços se centren ara a intentar estabilitzar la bassa de productes químics per poder començar a buscar la persona desapareguda. Onze dotacions dels bombers, una vintena d’ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques i investigadors dels Mossos d’Esquadra –que es faran càrrec de les indagacions, perquè hi ha hagut víctimes mortals. La Guàrdia Urbana de Barcelona ha desviat el trànsit i manté tallat la Via Trajana mentre operen els equips d’emergència. 

Temes:

Explosions