El lleure nocturn del Port Olímpic demana una pròrroga com la dels restaurants

L'ajuntament ha firmat la continuïtat temporal per a la gastronomia del Moll de Gregal

Les discoteques del Moll de Mestral repliquen que volen les mateixes oportunitats i descarten anar-se'n a l'abril

zentauroepp52631558 bcn200304203627

zentauroepp52631558 bcn200304203627 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

L’anunci, aquesta tarda de dimecres, de l’acord definitiu entre l’Ajuntament de Barcelona i els operadors del Moll de Gregal, on es concentren els restaurants del Port Olímpic, garanteix la seva continuïtat temporal durant un màxim de dos anys i mentre duri la primera fase d’obres del port. Però aquesta pròrroga és considerada un «greuge comparatiu» pels empresaris del lleure nocturn que s’ubiquen al Moll de Mestral i que ja han rebut la notificació que hauran de fer les maletes a l’abril. Aquest col·lectiu assegura que batallarà per les mateixes condicions que la restauració, i amenaça amb un recurs contenciós administratiu pel que considera un «greuge comparatiu». De moment, reclamen continuar actius tot aquest estiu, perquè mantenen que la seva concessió oficialment és vigent fins al setembre. 

El consistori i el Gremi de Restauració de Barcelona han fet públic el pacte que obre una fase transitòria en l’activitat d’aquests negocis fins que les obres del port afectin el seu propi moll. És a dir, els restaurants podran continuar operant durant aquell temps –fins a dos anys– malgrat que oficialment la concessió de 30 anys dels negocis finalitza el mes que ve. 

Aquesta voluntat ja es va expressar fa gairebé un any, tot i que en les últimes setmanes el col·lectiu de restauradors estava preocupat perquè les condicions econòmiques plantejades recentment per l’ajuntament els semblaven inviables. Per aquest motiu, desenes de treballadors es va presentar en la reunió de la comissió de seguiment del Port Olímpic de la setmana passada i va fer públic un manifest exigint un contracte que permetés la supervivència dels negocis durant les obres.

L’empresa municipal BSM (nou gestor ‘de facto’) i l’àrea de Comerç han negociat l’últim mes amb els empresaris fins al compromís subscrit avui. La patronal de la restauració va celebrar la mesura, que garanteix l’activitat actual durant la primera fase dels treballs (centrats en el dic d’abric) i fins que es torni a obrir el procés d’adjudicació de les noves concessions, enfocat a una oferta de qualitat de gastronomia mediterrània.  

En les pròximes setmanes es prorrogaran també amarratges i locals vinculats a l’anomenada economia blava.  

Resistir fins a la tardor

Notícies relacionades

Aquest èxit per als restauradors ha donat artilleria als operadors del lleure nocturn, una dotzena d’empreses que ocupen 33 mòduls del Moll de Mestral, condemnats per l’acabament dels seus contractes. El seu advocat i director jurídic de la patronal FECALON, Fernado Martínez, apunta que la data comunicada és el 3 d’abril, però capitania els ha autoritzat fins al 30. No obstant, emfatitza que el document no té validesa com a acte administratiu i que la publicació oficial de la concessió no es va fer fins al setembre de 1990, cosa que fa que l’activitat es pugui prolongar fins al mateix mes. I així tenen intenció de procedir. 

El següent objectiu d’aquest col·lectiu, vist el cas de Gregal, és aconseguir un acord en les mateixes condicions que la restauració. Si no s’aconsegueix aquesta continuïtat temporal, emprendran ben aviat la via judicial, afirma. 

Diferent final per a restaurants o discoteques

La nova fase per la qual l’ajuntament serà gestor des de l’abril del Port Olímpic (per la delegació de competències atorgada pel Govern) ha canviat les regles del joc en la zona. El consistori té prevista una inversió de 39 milions (sufragats pels operadors en explotació) durant els pròxims anys per reforçar el dic d’abric i renovar per complet aquest recinte fill de l’etapa olímpica. Com va anunciar la setmana passada, les obres s’iniciaran formalment a la tardor.