manifestació polèmica

Interior dona llum verda a tres setmanes més de talls a la Meridiana

La Conselleria ignora els informes de l'Ajuntament de Barcelona i no objecta res davant de la pròrroga fins al 18 de març comunicada per l'ANC

Veïns i conductors relaten el cansament que arrosseguen a causa d'una protesta que s'ha repetit en 136 ocasions des de la sentència del Suprem

zentauroepp52503665 bcn meridiana200226210601

zentauroepp52503665 bcn meridiana200226210601

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Luis Benavides

Les actituds de l’Ajuntament de Barcelona i la Conselleria d’Interior sobre els talls independentistes a l’avinguda de la Meridiana estan cada vegada més enfrontades. Albert Batlle, regidor de Seguretat, ha demanat que es prohibeixin i el conseller Miquel Buch ha respost que ha de prevaler el dret a la manifestació. Per la seva banda, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), a través del seu vicepresident, Josep Cruanyes, ha comunicat a la Direcció General de Administració de Justícia (DGAS) –Conselleria d’Interior– que la mobilització s’allargarà almenys fins al 18 de març.

La Meridiana és la principal via d’entrada i sortida a Barcelona per l’extrem nord de la ciutat. Pels seus carrils circulen gairebé 60.000 vehicles diàriament i els talls, convocats entre les 19.00 i les 22.00 hores, la interrompen en un moment que atrapa molts conductors que tornen a casa després de la jornada laboral. Segons Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) hi ha a més set línies de bus (11, 34, 62, 96, 133, 206 i 229) que han hagut de ser modificades o interrompudes per la manifestació i causen un retard als usuaris d’uns 45 minuts de mitjana

Ningú demana permís per manifestar-se perquè es tracta d’un dret constitucional. No obstant, qualsevol acció ha de ser comunicada a la DGAS, una cosa que l’ANC no va fer fins al 7 de desembre –quan ja feia gairebé dos mesos que protestaven. Aquell dia va notificar que la protesta diària s’allargaria fins al 28 de febrer, un període que ara han ampliat 20 jornades més. Segons fonts d’Interior, l’informe que els Mossos d’Esquadra han redactat i enviat a la DGAS després d’aquesta última comunicació és «favorable» i els talls es continuaran efectuant com fins ara perquè «no suposen un risc ni per a les persones ni per als béns».

La Guàrdia Urbana, no obstant, ha redactat fins a quatre informes diferents en els quals qualifica aquestes concentracions d’«abusives», adverteix del perjudici a la lliure circulació de la resta de ciutadans i el negoci dels eixos comercials afectats. En els tres primers se suggereix que es modifiqui la ubicació de la protesta. En l’últim, elaborat la setmana passada, en lletres majúscules, es demana a Buch que la prohibeixi. 

Malestar entre veïns i conductors 

Els conductors, veïns i comerciants entrevistats per aquest diari estan farts dels talls. Luis Insuasti, treballador del túnel de rentat Auto Meridiana Rentat, calcula que el seu negoci ha perdut una mitjana de 10 clients al dia: «A 10 euros el rentat, 100 euros diaris». Josefina Navarro, propietària del quiosc de premsa situat a l’enclavament de la protesta assegura que les seves vendes també han baixat: «Molta gent ja no passa per aquí a partir de les set». Daniel Badia, taxista, explica que els talls retarden els viatges i això l’obliga a aguantar les queixes dels clients. Adri Sánchez, veí de Trinitat Nova, diu que aquestes manifestacions han incrementat fins als 45 minuts la durada d’un trajecte que anteriorment feia en cinc minuts. Dos conductors més consultats per aquest diari afirmen haver arribat a patir retencions de gairebé dues hores. 

El col·lectiu de la Meridiana Resisteix acostuma a reunir mig centenar de manifestants –han sigut més en algunes ocasions– que des del 14 d’octubre de l’any passat, en protesta contra la sentència als líders del procés, tallen la via. Ho han fet ininterrompudament en 136 ocasions. Des de les vuit fins a les 10 de la nit. Tot i que per evitar que els vehicles quedin atrapats a la Meridiana, la Guàrdia Urbana talla el trànsit abans, cap a les set de la tarda, i el reobre quan finalitza la manifestació, cap a les 10 de la nit. D’aquesta manera, subratllen fonts del consistori d’Ada Colau, aconsegueixen desviar els conductors per carrers adjacents que absorbeixen com poden el flux. 

Notícies relacionades

Durant els últims dies, la tensió ha augmentat a la Meridiana i dos conductors han agredit manifestants: un vehicle va atropellar un dels concentrats dilluns passat i, 24 hores després, dimarts, un motorista a qui impedien el seu avenç va colpejar un altre dels concentrats. 

L’informe més contundent de la Urbana, l’últim, posa de manifest que «han canviat les circumstàncies de desenvolupament de les protestes, i s’han produït alteracions d’ordre públic amb risc per a les persones i béns». El 25 de gener un grup d’entre 15 i 40 persones joves, encaputxades, van mostrar una actitud «violenta» i «hostil» cap als agents. El 28 de gener un altre grup d’encaputxats va tallar la via a les 19.40 hores i van deixar atrapats una vintena de vehicles i van colpejar alguns d’aquests cotxes. L’1 de febrer, de nou encaputxats, van increpar conductors i es van mostrar agressius amb els agents. El 4 de febrer van acovardir un motorista a qui van agafar les claus del contacte i després van trencar el retrovisor. El 8 de febrer es va dur a terme una foguera de tres metres que va generar un fum perjudicial per als veïns. 

El comerç demana que es ressituï

Els comerciants més afectats pels talls, aglutinats a l’eix Fabra i Centre, ja van demanar fa setmanes que no s’autoritzin més protestes en el mateix punt. Van argumentar que els efectes en els seus negocis suposen pèrdues de facturació de fins al 40%, sobretot en bars i restaurants, afectats a la franja vespertina i de sopars, quan el complicat accés amb cotxe o bus desmotiva molts clientes.
Ahir a la nit, Jordi Navarro, president d’aquest nucli comercial que integra molts operadors del passeig de Fabra i Puig i entorn, va explicar a aquest diari que encara no han aconseguit mantenir una reunió amb l’ANC, com a organitzadora de la protesta diària, ni amb la Conselleria d’Interior. Va assenyalar que el comerç s’emportarà una «gran decepció» si es dona continuïtat a la situació, i activarà iniciatives en contra. Respecten el dret de manifestació i la causa, però imploren que aquesta se celebri en diferents punts. P. C.