Les comissions municipals

Valls aconsegueix que BCN es proposi un nou pla contra els narcopisos

El govern ha de concretar la proposta de Barcelona pel Canvi, aprovada per unanimitat

La nova taxa de residus i la venda del 15% de Serveis Funeraris passen el penúltim tràmit

zentauroepp52338004 bar raval200217194443

zentauroepp52338004 bar raval200217194443 / JOAN MATEU PARRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Manuel Valls, a qui sovint s’ha retret que no participés en les comissions municipals, aquest dimecres ha aconseguit avantatge en una d’elles. El cap de files de Barcelona pel Canvi ha proposat, al si de la comissió de Presidència, Drets de la Ciutadania, Participació i Seguretat, l’elaboració d’un nou pla contra els narcopisos i el tràfic de drogues.

«Tot apunta que les recents operacions policials, malgrat l’èxit immediat que suposa la detenció de delinqüents, no han aconseguit encara frenar l’expansió d’un fenomen que segueix sent una terrible realitat en alguns barris de la ciutat», ha afirmat Valls. Barcelona pel Canvi subratlla al text de la seva proposta que considera que el pla de xoc que Barcelona en Comú va aprovar juntament amb el llavors grup Demòcrata, l’antiga Convergència, actualment Junts per Catalunya, ha resultat insuficient.

La proposta ha aconseguit un recolzament unànime, pel qual s’ha felicitat el president de la comissió, Albert Batlle. Ara, el govern municipal, de la mà de la Generalitat, ha d’elaborar el pla, que després serà sotmès a votació al consistori.

Tarifes i residus

A la tarda, a la comissió d’Economia, dues iniciatives rellevants van rebre el seu penúltim plàcet. D’una banda, s’ha donat llum verda, amb el vot contrari de JxCat i Ciutadans i la reserva de vot del PP, a la venda per part del consistori del 15% que continua conservant Serveis Funeraris de Barcelona, empresa municipal de la qual es va anar venent percentatge al privat, Mémora. El ple d’aquest mes ha de validar l’operació, que aportarà a les arques municipals prop de 28 milions d’euros. 

Si no apareix cap altre comprador, Mémora està obligada a adquirir la participació municipal. El govern argumenta que aquest 15% no aporta dividends i que es deprecia any rere any. A més, la venda d’aquest 15%  és obligatòria perquè el consistori pugui crear un operador funerari públic, com BComú ha intentat, sense èxit ara per ara, des de l’anterior mandat, amb l’objectiu declarat de rebaixar el preu dels enterraments.

Notícies relacionades

En el cas de la nova taxa de residus, que suposarà el pagament d’entre 2 i 4 euros mensuals per al 73,3% de les llars a la factura de l’aigua, també serà aprovada al ple. En el seu penúltim tràmit ha prosperat amb el suport dels socis habituals d’aquest mandat: els grups que comparteixen el govern, BComú i el PSC, i ERC. Els republicans, segons ha explicat el seu regidor Jordi Coronas, preferirien que el pagament estigués vinculat a la generació de residus de cada família i no al consum de l’aigua, però, ha dit, ara voten «una eina» que esperen que millori.

La resta de l’oposició ha votat en contra de la proposta perquè consideren que no és just imputar costos sense conèixer-ne la responsabilitat en la recollida. Perquè la idea és premiar les zones que ho facin millor, sense poder determinar quins ciutadans hi contribueixen i quins no. Analitzar cas per cas, ha assegurat el regidor Eloi Badia, suposaria «triplicar» el cost de la recollida. De la nova taxa es calcula una recaptació de 41 milions d’euros.