punt d'inflexió judicial

La nova llei antidesnonaments para els peus per primera vegada a un fons inversor

Una jutge desconvoca un gran desallotjament previst per a dilluns i recorda que la nova norma obliga l'empresa a oferir un lloguer social

zentauroepp50332576 barcelona 10 10 2019  la asamblea de vecinas del bloc llavor200110191505

zentauroepp50332576 barcelona 10 10 2019 la asamblea de vecinas del bloc llavor200110191505 / ANGEL GARCIA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La llavor que el Parlament va plantar el 23 de desembre passat amb l’aprovació del decret de mesures urgents per a l’accés a la vivenda ja ha donat un primer brot ben verd. El Sindicat de Llogaters ha anunciat com una gran victòria el fet que una jutge de Barcelona ha ordenat aturar el desnonament de sis famílies previst per dilluns que ve a partir del que aquest decret estableix, és a dir, que els grans propietaris, abans de poder reclamar aquesta mesura extrema, tenen l’obligació d’oferir un lloguer social a les famílies afectades. La nova norma va entrar en vigor el 31 de desembre passat. Ni mig mes ha necessitat per demostrar la seva importància.

El cas és, a més, una batalla àmpliament coneguda entre els moviments socials que lluiten per la regulació a la baixa del preu de la vivenda. És l’anomenat Bloc Llavors, del carrer de Lleida, al districte de Sants-Montjuïc. El 10 d’octubre passat, mitja dotzena de furgonetes dels Mossos d’Esquadra, amb els seus corresponents agents a cada una, van intentar executar el desnonament ordenat per la justícia a petició d’un fon d’inversió que va adquirir la finca. A l’edifici hi viuen des de fa aproximadament dos anys mitja dotzena de famílies. Hi havia, doncs, una furgoneta per família. Els grups antidesnonaments, no obstant, responen cada vegada amb més agilitat. Ocasions per entrenar no els han faltat. Només el 2018 hi va haver més de 13.000 desnonaments a Catalunya. Aquell dia, el 10 d’octubre, la concentració de manifestants va aconsellar als agents batre’s en retirada. El fons d’inversió no es va resignar.

Sis dies més tard es van presentar al Bloc Llavors quatre empleats d’una empresa especialitzada a aconseguir desnonaments al límit de la llei. De vegades aquest límit clarament es depassa. Aquell dia, van pretendre regular l’accés a la finca, com si fos una frontera. Demanaven la documentació a tot aquell que volgués entrar o sortir. De nou, una ràpida resposta de les plataformes veïnals i la presència dels Mossos d’Esquadra va avortar l’operació.

Petició dels Mossos

Notícies relacionades

El que ara ha fet la jutge és conseqüència directa d’una petició que van fer el 8 de gener passat els Mossos per tancar definitivament aquest conflicte. Van sol·licitar a la jutge que els permetés executar un desnonament amb data oberta, una perversió de la llei molt polèmica i, malgrat això, molt habitual. En lloc de fixar una data perquè es dugui a terme l’operació sota mandat judicial, el que desitgen els agents és carta blanca per elegir el dia i l’hora en funció del seu criteri. És, com han explicat en ocasions les famílies desnonades per aquest mètode, una angoixa insuportable. Si així ho consideressin, els policies podrien executar el desallotjament quan la família encara dorm i sense que sàpiga que aquest és el dia assenyalat. Ha sigut al donar resposta a la petició dels Mossos que la titular del jutjat de primera instància número 48 ha recordat a les parts que hi ha una nova norma vigent que, entre moltes altres mesures, exigeix responsabilitat social als grans propietaris de vivenda.

Els veïns del Bloc Llavors i del Sindicat de Barri del Poble Sec han celebrat com una gran victòria el succeït. Igual opina el Sindicat de Llogaters, tot i que aquesta no és, ni de bon tros, la primera batalla que guanya des que el setembre del 2017 es va presentar en societat. En aquella ocasió, com aconseguirien aquell grup de persones punxar la bombolla dels lloguers era una gran incògnita. Probablement, ni ells ho sabien. Aspiraven, com a mínim, a ser una veu escoltada a qualsevol taula en la qual es prenguessin decisions sobre aquesta qüestió. No van tardar a desbordar les seves pròpies previsions. Primer, van radiografiar com no s’havia fet abans qui són els propietaris de vivenda més grans del mercat a Barcelona. Amb aquesta dada a la mà, van doblar l’aposta. Es van proposar forçar negociacions col·lectives de lloguers, sota amenaça d’insubmissió dels llogaters. Per aquesta via han aconseguit diversos èxits. El decret que el desembre passat va aprovar el Parlament també té, poc o molt, la seva influència. Han sigut el ‘Pepito Grillo’ dels partits polítics. Han exercit de lobby. Per això la decisió de la jutge l’han celebrat amb especial efusivitat.