Així es prepara Barcelona per celebrar la nit de Cap d'Any

L'avinguda de Maria Cristina tornarà a acollir la festa central de les 12 campanades amb un gran desplegament de seguretat

El metro funcionarà de manera interrompuda durant 43 hores per facilitar la mobilitat a la ciutat

zentauroepp46397364 barcelona 31 12 2018  barcelona   fin de a o nochevieja en b190101102037

zentauroepp46397364 barcelona 31 12 2018 barcelona fin de a o nochevieja en b190101102037

7
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un any més, Barcelona tornarà a celebrar l’arribada de l’any nou amb un gran muntatge a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, als peus de Montjuïc, a càrrec de Group F, una de les grans companyies internacionals d’espectacles pirotècnics i de teatre a l’aire lliure. L’ajuntament ha informat avui dilluns que el xou de demà començarà a les 23.48 hores i durarà durarà fins a les 12.12 hores. Tot just 24 minuts plens d’intensitat, música, foc i aigua.

El consistori ha dissenyat un dispositiu per garantir la bonaconvivència, la seguretat i la neteja la primera nit del 2020. L’operació de seguretat es farà de forma conjunta i coordinada amb els Mossos. Els Bombers de Barcelona també ha preparat un pla específic per garantir la seguretat de l’espectacle. Durant l’acte es reforçaran també els serveis de neteja.

Reforç de seguretat i accessos i sortida de l’avinguda de Maria Cristina

Tant la Guàrdia Urbana com els Mossos reforçaran la seva presència a la zona de l’espectacle. Allà es col·locaran elements de protecció que en cap moment impediran el pas dels vehicles policials o d’emergències. La zona destinada al públic serà la calçada central i la vorera costat Llobregat de l’avinguda de la Reina Maria Cristina. La vorera del costat Besòs estarà tancada com a vial i zona de seguretat.

L’únic accés a la zona de celebració, serà per plaça d’Espanya. No es permetrà l’accés de públic ni per l’avinguda de Rius i Taulet ni per l’avinguda de Francisco Ferrer Guardia, emfatitzen fonts municipals. Aquestes vies es reservaran per a evacuació en cas d’emergència i per facilitar el desallotjament una vegada finalitzat l’espectacle. Una vegada finalitzin les campanades, es facilitarà la sortida dels assistents, tant per Maria Cristina com per Rius i Taulet.

A fi de controlar i impedir actes incívics, s’establirà un dispositiu de seguretat i de control amb filtres dinàmics, format per equips de Mossos i Guàrdia Urbana, en l’accés de la plaça d’Espanya i al llarg de l’avinguda de Maria Cristina.

Talls de trànsit i afectacions a vianants previs

Per poder dur a terme els preparatius de la festa, no es pot estacionar a Maria Cristina des del passat dia 27 i no es podrà estacionar a partir de la mitjanit d’avui fins a les 2.00 hores de l’1 de gener en els següents punts: L’avinguda de Francisco Ferrer Guardia (costat mar), entre l’avinguda de la Reina Maria Cristina i l’accés al pavelló Mies van der Rohe; l’avinguda de Francisco Ferrer Guardia (costat muntanya, motos a la vorera), entre l’avinguda de la Reina Maria Cristina i Mèxic; Rius i Taulet (els dos costats) entre l’avinguda de la Reina Maria Cristina i el carrer de la Guàrdia Urbana. Tampoc a la plaça de Carles Buïgas (vial conegut com 6025), el carrer de la Guàrdia Urbana (espai antigament anomenat plaça de Viudas), el Mirador del Palau Nacional (els dos costats de la calçada del costat Llobregat), l’avinguda de Muntanyans, des del Mirador del Palau fins a la capella de Santa Madrona Poble Sec (els dos costats del costat Besòs al Palau Nacional). Ni a les dues primeres zones esglaonades de l’aparcament del costat Llobregat del Palau Nacional, la plaça d’Espanya amb Maria Cristina, ni la Gran Via, costat muntanya.

Des del passat 26 de desembre s’estan fent les tasques de muntatge de les estructures i instal·lacions de l’espectacle, afectant la mobilitat dels vianants a la zona. Estan tallats els accessos a les passarel·les de Maria Cristina a la plaça de Carles Buïgas i a partir d’avui dilluns es tallaran els accessos a les escales laterals de la plaça de les Cascades a passeig de Jean Forestier, així com l’accés a l’eix monumental. Demà es precedirà també altancament dels accessos al pàrquing de l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

A més, a partir de les 19.00 hores o quan l’afluència de públic ho faci necessari,es tallarà al trànsit a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, així com l’avinguda de Rius i Taulet i l’avinguda de Francisco Ferrer Guardia entre els carrers de la Guàrdia Urbana i Mèxic.

Més efectius de neteja i vasos reutilitzables

L’operació de neteja previst per a la nit de Cap d’Any preveu un reforç dels equips de neteja desplegats a la zona de la plaça d’Espanya i a Maria Cristina. Hi participaran 46 persones dels serveis de neteja i també es col·locaran 44 lavabos químics, quatre d’aquests adaptats per a persones amb diversitat funcional. Els equips de neteja treballaran conjuntament amb la Guàrdia Urbana, tant amb tasques prèvies a l’inici dels actes com en la neteja posterior de tota la zona. Una vegada finalitzi l’espectacle, i de manera coordinada amb la Guàrdia Urbana, els equips de neteja faran una neteja integral de tot l’espai.

Aquest any, i dins de les accions Residu Zero # Plàstic Zero, que promou la no utilització de plàstics d’un sol ús a la ciutat, s’entregaran vasos reutilitzables de mig litre per bescanviar per les ampolles de vidre que no es poden entrar a Maria Cristina. S’han creat fins a 10.000 vasos amb la frase ‘Utilitza’m dins i fora la festa’. A les persones que portin ampolles de vidre se’ls entregarà aquests vasos perquè puguin abocar la beguda i accedir al recinte de manera segura. A la sortida hi haurà set punts per a la recollida d’aquests vasos per poder reutilitzar-los, una vegada nets, en altres esdeveniments ciutadans. Amb aquesta acció es visualitza el compromís municipal per promoure el Plàstic Zero dins de les accions vinculades al’emergència climàtica. La recollida selectiva de la festa es completa amb punts per a la recollida d’envasos i papereres pel rebuig.

També hi haurà un reforç del dispositiu de neteja amb equips treballant per garantir que espais com la plaça de Catalunya i la Rambla estiguin nets a primera hora del matí.

Desplegament a tota la ciutat

En previsió que a la plaça de Catalunya o altres punts cèntrics –tot i que no hi ha cap acte popular– es concentrin grups de persones per celebrar el Cap d’Any, també s’establirà un dispositiu de prevenció amb Mossos i Urbana.  

La Guàrdia Urbana també vetllarà per garantir el descans dels veïnsi es vigilaran activitats il·legals a la via pública. Els agents han estat fent durant aquests dies inspeccions en locals de concurrència pública, incidint especialment en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors o a la via pública.

Durant els dies previs a les celebracions, els agents juntament amb el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), també han procedit a inspeccionar i garantir que es compleixin les condicions de seguretat d’aquests establiments. Paral·lelament, s’ha estat controlant el compliment de les ordenances actuant contra la publicitat no autoritzada en façanes i mobiliari urbà, amb especial atenció a les que puguin incitar al consum indiscriminat de begudes alcohòliques. A més, s’han establert dispositius de protecció dels menors en relació amb el consum de begudes alcohòliques i drogues i s’actuarà contra les festes no autoritzades, tant a l’interior dels locals com a la via pública.

Més alcoholèmies i drogotest

La Urbana reforçarà la seguretat viària a la capital catalana establint controls d’alcoholèmia i drogotest a diferents punts de la ciutat, amb l’objectiu de millorar la prevenció d’accidents. El cos de policia local està intensificant esforços per evitar que els conductors dels vehicles condueixin sota els efectes d’aquest tipus de begudes i altres substàncies. S’insisteix que tots puguin disfrutar de la celebració i tornar a casa amb seguretat.

Servei de metro ininterromput

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) torna a posar a disposició de la ciutat el servei de metro durant tota la nit de Cap d’Any de manera ininterrompuda. Així, vuit línies i 158 estacions de la xarxa de metro funcionaran des de les 5.00 del matí de dimarts, 31 de desembre, fins que finalitzi el servei de dimecres, 1 de gener, a les 00.00 de la nit. És a dir, es donarà servei 43 hores sense interrupció.

L’obertura del metro la nit festiva del canvi d’any busca facilitar els desplaçaments ràpids i segurs. El suburbà tindrà freqüències especials: des de les deu de la nit de dimarts fins a les dues de la matinada de dimecres els trens circularan a intervals de 4-5 minuts en les línies 1, 3 i 4; i de 7-8 minuts en les línies 2 i 5. Entre les dues i les cinc del matí els trens circularan amb una freqüència de pas de 5 minuts en la línia 4 i de 7-9 minuts en la resta de línies convencionals de la xarxa.

Per arribar a la festa de l’avinguda de Maria Cristina, l’ajuntament recomana el metro com a mitjà de transport públic idoni, concretament l’estaciód’Espanya  (L1 i L3), la més pròxima, i també les d’Hostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1) i Poble Sec (L3). Un desplegament especial de personal ajudarà a regular els fluxos de passatge en aquestes estacions, tant a l’inici com al final de la festa. En tot cas es recomana als usuaris que segueixin les indicacions dels empleats i dels sistemes de megafonia i senyalització.

Notícies relacionades

A causa dels preparatius, als voltants de l’emplaçament hi haurà desviacions en les línies de bus de TMB que circulen, inicialment la 13, la 23, la 55 i la 150, afectacions que es podran ampliar a altres línies segons les restriccions de trànsit que s’apliquin a la plaça d’Espanya el mateix dia 31 i l’afluència de públic.