Ampli desplegament policial

Tensió per l'actuació dels Mossos en el desnonament d'una família de Barcelona | Vídeo

Es tracta del cas d'uns inquilins afectats per una pujada de lloguer que Irene Montero va assenyalar

dess / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nombroses persones convocades per diversos col·lectius han intentat parar el matí d’aquest divendres el desnonament de dos veïns que viuen al districte de Gràcia de Barcelona, el Juan i la Lívia, una parella amb tres fills, un d’ells menor, que ha pagat durant 12 anys el lloguer de l’immoble, que ascendia a 1.000 euros al mes, tot i que des de fa un any la propietària va decidir apujar-ne el preu un 30%. L’enorme operatiu policial ha sigut fortament criticat per moltes veus, inclosa l’alcaldessa, Ada Colau. El desnonament ha acabat amb una activista detinguda per atemptat contra l’autoritat.

Els Mossos d’Esquadra han carregat i han detingut la dona per un presumpte delicte de resistència a un agent. La policia catalana ha detallat que han practicat el desnonament a requeriment judicial i que aquesta situació» es podia haver evitat abans».   El conseller Miquel Buch ha respost a Colau demanant-li «solucions socials als problemes socials» i ha recordat que els Mossos «depenen només de la judicatura en casos de desnonament», ja que actuen a requeriment del jutge.

Efectius de la Brigada Mòbil (Brimo) –la unitat antiavalots del cos– han actuat des de les 9.50 hores i han carregat per desplaçar el grup de manifestants que es concentraven davant de l’edifici. Els Mossos no han pogut entrar per la porta de l’edifici perquè una cinquantena de persones, que després han sigut identificades, han bloquejat l’accés a l’edifici, i els agents hi han entrat per la finestra d’un balcó.

A l’entrar a la vivenda, els agents han trobat la porta «bunqueritzada» i l’han obert per la força amb l’autorització de la comitiva judicial.

L’ampli desplegament policial ha sigut criticat per l’alcaldessa Ada Colau en un tuit. «És incomprensible i intolerable aquest desplegament policial. Hem trucat a Interior perquè pari immediatament la intervenció». També ha recordat, com la regidora d’Habitatge de Barcelona, Lucia Martín, que aquesta família ja té un pis adjudicat al qual podrà entrar en menys d’un mes. A les xarxes també hi ha nombroses veus contra el que es considera una desproporció policial

La vivenda en qüestió és al 274 de la travessera de Gràcia (al barri del Camp d’en Grassot). El primer intent de desnonament es va suspendre per un error judicial. El va seguir un segon, i el d’aquest divendres és el tercer. 

Notícies relacionades

El desnonament estava previst per a les 9.00 hores d’aquest divendres, però molt abans ja hi havia nombrosos veïns mobilitzats, que s’han tancat a l’interior de l’edifici com a resistència. Els Mossos, finalment, han accedit per la finestra per procedir al desnonament davant de les contínues protestes dels manifestants.

El cas es va fer popular a tot Espanya, ja que en plena precampanya la número dos d’Unides Podem, Irene Montero, va publicar un vídeo a Twitter en què enviava un missatge a «Esther Argerich, la propietària del pis» en què exigia que cancel·lés la «pujada abusiva» del preu del lloguer (300 euros) a aquest matrimoni.