Almenys sis víctimes

Un estafador s'apropiava de pisos i altres béns d'ancianes de Barcelona per cuidar-les

Els Mossos han localitzat en un traster de l'home, que ha sigut detingut, tres milions i mig d'euros

bou9xzc6linmjag4 / periodico

3
Es llegeix en minuts

Mossos de Les Corts van detenir dimarts passat, 17 de desembre, un home de 45 anys per estafar ancianes de Barcelona amb les quals establia una relació de confiança, es convertia en el seu guia espiritual i s’acabava quedant amb els seus béns. 

Els investigadors el relacionen amb sis estafes que hauria comès després d’enganyar dones d’edat avançada, algunes de les quals li haurien cedit en vida els seus immobles, diners, joies i obres d’art a canvi que es fes càrrec de les seves necessitats bàsiques fins a la seva mort. Fruit de la investigació policial, els agents van localitzar el 15 de desembre en un dels trasters del detingut una maleta amb més de tres milions i mig d’euros. També van trobar altres bosses amb joies i documents de possibles noves víctimes.

Denúncia d’una víctima espantada

La investigació es va iniciar el mes d’agost quan una dona de 91 anys va denunciar que havia sigut víctima d’una estafa per part d’un home de la seva confiança que l’ajudava en el seu dia a dia des que havia mort el seu marit. En la denúncia manifestava que el detingut s’havia aprofitat d’ella i que quan va acomiadar unes treballadores de la llar li va dir que per evitar que denunciessin contra ella li hauria de donar diners, quadros de gran valor i joies per evitar la sanció econòmica i els greus perjudicis que li podia ocasionar.

Davant d’aquesta situació i la por que sentia la dona, li va entregar fins a 150.000 euros i diversos anells de diamants, a més de quadros de gran valor.

L’estafa va continuar i va convèncer la dona de canviar el testament per posar-lo al seu nom, a part de contractar algun producte bancari vitalici per un import de 100.000 euros, cosa que al final no va poder fer perquè el notari i el director de la sucursal bancària el van detenir. En la denúncia, la víctima també acusava l’home d’haver-li sostret joies, ja que tenia les claus de casa seva i coneixia la combinació de la caixa forta.

Amb tota aquesta informació, els agents van iniciar una investigació. Els agents van descobrir que totes les propietats que tenia havien sigut cedides per dones d’avançada edat a canvi del compromís que estarien ben cuidades fins a la seva mort. El detingut tenia fins a 6 propietats: quatre vivendes i un pàrquing a Barcelona, una vivenda a Sant Vicenç de Castellet i una vivenda i dos pàrquings a Càceres.

Primera detenció

Els Mossos van detenir l’home el 5 de novembre. També es va registrar per ordre judicial el seu domicili, on no es van localitzar ni les joies ni les obres d’art però sí documentació important per a la investigació i es van intervenir llibres litúrgics antics i de dubtosa procedència.

El detingut, després de passar a disposició judicial, va quedar en llibertat amb el compromís que retornaria a les víctimes tot el que els havia sostret. També es va comprometre a col·laborar amb la policia en tot moment. En aquest sentit, el detingut va detallar on es trobaven els quadros sostrets per procedir a la seva intervenció.

Malgrat que l’home va quedar en llibertat, els agents van mantenir oberta la investigació i van continuar contactant amb el cercle més íntim del detingut. Aquest fet va ser determinant per descobrir que l’home havia amagat unes maletes en un traster. El 16 de novembre els agents es van desplaçar fins al lloc i un cop van ser a dins van trobar-hi diverses bosses i maletes. En una van localitzarmés de tres milions i mig d’euros

Segona detenció

Notícies relacionades

Aquell dia, l’home, davant de la certesa que la policia havia descobert el botí, va intentar treure’s la vida llançant-se des d’un pont a la Ronda de Dalt. Els equips d’emergència li van poder salvar la vida i el van traslladar a un centre hospitalari en estat greu amb diverses fractures i contusions. Després de diverses setmanes ingressat a l’hospital, el dimarts 17 de desembre, els Mossos, a petició del jutge que instrueix el cas, el van tornar a detenir. Després de passar a disposició judicial, el jutge d’Instrucció número 6 va ordenar elseu ingrés a la presó.

La investigació continua oberta per determinar l’origen dels diners i per localitzar noves víctimes.