EMERGÈNCIA HABITACIONAL

L'Ajuntament de Barcelona compra un edifici a Sants per destinar-lo a lloguer social

La mesura pretén frenar la possible gentrificació del barri i l'expulsió dels veïns

zentauroepp51231619 barcelona 05 12 2019 barcelona el ayuntamiento ha comprado u191205192535

zentauroepp51231619 barcelona 05 12 2019 barcelona el ayuntamiento ha comprado u191205192535 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ajuntament ha comprat per 2,2 milions d’euros un edifici de 13 vivendes i dos locals comercials per destinar-los a pisos de lloguer social desbaratant, mitjançant el seu dret de tempteig i retracte, una operació de compravenda entre particulars. Segons va explicar ahir la regidora de Vivenda, Lucía Martín, l’immoble, situat en el número 26 del carrer de la Ferreria, a Sants-Montjuïc, l’havia de comprar la societat Spirangle Homes, però el consistori va utilitzar el seu dret a oferir la mateixa quantitat pactada per quedar-se’l i incorporar la finca al parc de lloguer social.

Amb l’operació, segons el parer de Martín, s’evita la gentrificació de la zona i l’expulsió dels veïns de lloguer que hi ha a la finca. Els pisos estan distribuïts en cinc plantes més àtic, i només nou de les 13 vivendes de l’edifici tenen llogaters. Ara, el consistori està analitzant la situació de cadascun d’ells per regularitzar i adaptar els seus contractes al règim de lloguer de vivenda pública. L’estat de la finca és correcte i disposa d’un ascensor, de manera que l’Institut Municipal de la Vivenda només preveu fer obres de caràcter menor als pisos buits.

Promocions en marxa

Notícies relacionades

Amb aquesta adquisició són 23 les operacions de compra de finques senceres de vivendes dutes a terme per l’ajuntament en els quatre últims anys, operacions que han suposat augmentar el parc de vivenda pública a 414 pisos. A més, el consistori també ha dut a terme els últims anys una política sistemàtica d’adquisició de vivendes disperses en finques de propietat horitzontal, ja sigui a través de la compra directa o mitjançant la cessió d’usdefruit. En total, des del 2015, s’han comprat 749 vivendes,«moltes de les quals rescatades d’operacions d’especulació que haurien comportat l’expulsió de famílies d’aquestes vivendes», segons Martín.

Barcelona té en marxa 65 promocions de vivenda pública o assequible, que sumen un total de 4.369 vivendes. D’aquestes, 44 (el 74%) estan en mans de l’Institut Municipal de la Vivenda i suposen 3.228 vivendes. Les altres 21 (1.141 vivendes) són les anomenades promocions delegades, en què el consistori ha posat el sòl a disposició de cooperatives, fundacions i societats mercantils perquè edifiquin vivenda assequible per als registrats com a sol·licitants de vivenda protegida.