LLUITA HISTÒRICA A BARCELONA

Veïns dels Tres Turons es reorganitzen contra els enderrocs

Afectats pel vell pla urbanístic en marxa creen una nova plataforma veïnal per defensar les seves cases

L'execució del «gran pulmó verd de la ciutat» suposa l'expropiació de 300 vivendes a la muntanya

zentauroepp50577108 25 10 2019  barcelona  primer consell ve nal a l ies ferran 191026180024

zentauroepp50577108 25 10 2019 barcelona primer consell ve nal a l ies ferran 191026180024 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fran Bernal parla de dues realitats paral·leles. La «veïnal, veïnal, la de la gent corrent» i «la de l’ajuntament i les associacions oficials». Per intentar donar veu a la primera aquest divendres s’ha posat en marxa amb una assemblea a l’institut Ferran Tallada la Plataforma d’Habitatges Afectats dels Tres Turons (PHATT). «Reivindiquem les nostres cases com a part dela memòria d’aquesta ciutat. No podem entendre que enmig d’una crisi habitacional com la que vivim, l’ajuntament es dediqui a gastar diners en expropiar i enderrocar cases dignes», resumeix Bernal, impulsor de la iniciativa i un dels300 veïns afectats pel pla urbanístic que fa dècades que sobrevola les seves vides. «D’una banda s’homenatja els barraquistes i per l’altra ens volen expulsar a nosaltres, que som els seus hereus; d’una banda es construeixen pisos en contenidors de barco davant de la falta de vivenda social i per l’altre volen enderrocar cases, generant més famílies per reallotjar; d’una banda critiquen que la ciutat està perdent la seva identitat, la seva autenticitat, i per l’altra volen esborrar part de la seva història que roman dempeus», enumera l’activista veïnal assenyalant les contradiccions en les quals, als seus ulls, cau el govern municipal amb l’execució del pla.

Notícies relacionades

A l’abril es van publicar els noms delstres equips d’arquitectes guanyadors del concurs municipal per «consolidar els Tres Turons com agran pulmó verd de la ciutat», i a partir de novembre, és a dir, de la setmana que ve, s’iniciaran els treballs de redacció delstres avantprojectes, que aniran acompanyats, segons fonts municipals, d’«accions participatives que han de permetre recollir les inquietuds i demandes del veïnat i les entitats del territori». Però, el problema en què es basa la denúncia de la PHATT és que el projecte de parc que es busca perfilar en aquestes «accions» parteix d’una premissa: l’enderroc de les vivendes, que xoca frontalment amb les seves demandes. Volen viure on fa dècades que ho fan, malgrat les dificultats. Unes dificultats que històricament s’havien vinculat a l’espasa de Dàmocles que suposava la seva afectació urbanística i els obstacles per obtenir permisos d’obra per millorar les seves vivendes que això implica, a les quals en els últims anys s’hi han afegit, sobretot a les properes a les bateries antiaèries del Carmel, els problemes de la pressió turística. El mirador s’ha convertit en un dels imprescindibles de la ciutat per a milers de visitants (i punt de referència del ‘botellon’ per a propis i estrangers). 

Una de les crítiques i raons per a la creació de la PHATT, que beu de la lluita del’assemblea de Vallcarca, és la falta d’informació de què asseguren disposar els veïns directament afectats, a qui els va la casa en el projecte. «Rebem les notícies a través dels mitjans de comunicació i de les entitats que estan en contacte amb l’ajuntament, que són precisament les favorables al pla», denuncien.

Temes:

Urbanisme