VA MORIR EL 2016

L'activista Muriel Casals donarà nom a un espai públic de Barcelona

JxCat ha sol·licitat el reconeixement per a l'expresidenta d'Òmnium Cultural a l'ajuntament

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’activista Muriel Casals, que va ser presidenta d’Òmnium Cultural i que va morir el 2016, donarà nom a un espai públic de Barcelona després que el govern municipal hagi acceptat aquest divendres un prec de JxCat en aquest sentit.

La iniciativa haurà de passar ara per la Ponència del Nomenclàtor, òrgan, que en tot cas serà «un espai que es relacioni amb la seva biografia vital i d’activista» que decidirà quin enclavament de la ciutat portarà el nom d’aquesta persona.

Al comptar Casals amb la medalla d’or de la ciutat, el consistori no haurà d’esperar cinc anys des de la data de la defunció per dedicar-li un espai públic com sí que hauria de fer si la persona en qüestió no comptés amb aquest reconeixement.

Presidenta d’Òmnium

Muriel Casals va ser economista, professora i política, presidenta de l’entitat independentista Òmnium Cultural entre el 2010 i el 2015 i diputada de Junts pel Sí entre el 2015 i el 2016, any en què va morir.

La regidora de JxCat Neus Munté ha reivindicat en la sessió plenària que Casals va ser «la creadora de l’anomenada revolució dels somriures» i ha lloat la «serenitat i coherència» que va mostrar al llarg de la seva vida.

Notícies relacionades

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha indicat que la majoria de dones que apareixen al nomenclàtor de la ciutat són «santes i nobles», cosa que explicita que qui ha «hegemonitzat el relat de la ciutat» han sigut sempre «homes privilegiats».

Per això una persona com Casals, procedent de les «classes populars» i de família republicana exiliada, mereix, segons el parer del regidor municipal, un reconeixement com aquest.