Colau suspèn el ple extraordinari de l'Ajuntament de Barcelona sobre la sentència del procés

«L'alcaldessa ha decidit aquest matí ajornar-lo arran dels esdeveniments que han tingut lloc durant aquesta nit», ha informat el portaveu municipal

En una entrevista a RAC-1, ha demanat al Govern una línia clara amb les protestes i ha criticat Buch

zentauroepp49012503 colau190717195108

zentauroepp49012503 colau190717195108

3
Es llegeix en minuts

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha suspès el ple extraordinari de l’ajuntament sobre la sentència del procés que s’havia de celebrar aquest dijous.

Així ho ha confirmat aquest dimecres el portaveu del Govern municipal, Jordi Martí, després de la Junta de Portaveus: «L’alcaldessa ha decidit aquest matí ajornar-lo arran dels esdeveniments que han tingut lloc durant aquesta nit a la ciutat». El Govern municipal considera que, ateses les circumstàncies de mobilitzacions que s’estan convocant per a aquests dies a Barcelona, no és «el millor moment per fer un debat serè i calmat».

La supressió ha aixecat ja algunes crítiques, com la del regidor de Junts per Catalunya Ferran Mascarell. «Negar el debat polític i impedir que l’Ajuntament de Barcelona rebutgi la sentència vol dir que accepta el relat de l’Estat i que Valls continua manant. Alcaldessa, què estàs fent?», ha escrit Mascarell a Twitter.

En una entrevista a RAC-1 aquest dimecres, Colau ha demanat al Govern una línia clara davant de les protestes contra la sentència del judici de l’1-O, i ha criticat la gestió del conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch: «Crec que tots l’hem trobat a faltar en els últims dies». «Demano a la Generalitat que estigui a l’altura i que tingui les idees clares i respongui a les preguntes», ha dit després que s’hagi convocat una compareixença de Buch, que creu que hauria de donar explicacions després de les protestes des de dilluns, algunes amb aldarulls.

Colau ha explicat que no va tenir contacte amb el Govern fins passada la mitjanit, quan el vicepresident, Pere Aragonès, li va enviar un missatge per buscar coordinació aquest dimecres, i ha explicat que ella en va enviar un a Buch que ell va respondre breument: «Crec que hi hauria d’haver una comunicació més fluida de la que hi està havent».

Ha afirmat, «des de la lleialtat i de manera constructiva», que ha sentit diferents veus en el Govern amb actituds contradictòries sobre les mobilitzacions, i ha defensat que es requereix calma i intel·ligència en la situació actual, després d’una sentència que condemna els dirigents independentistes empresonats a penes d’entre 9 i 13 anys de presó.

L’alcaldessa va veure amb preocupació els aldarulls de la nit de dimarts, que ha abordat aquest mateix dimecres al Centre de Coordinació (Cecor) de serveis de la ciutat, al qual han acudit membres de la Guàrdia Urbana, Bombers de Barcelona, Mossos d’Esquadra i serveis de neteja –que s’han duplicat durant la nit– i mobilitat.

Ha fet una «crida a la calma» davant d’una situació que creu que és complicada per la indignació després de la sentència, per la qual cosa ha defensat que el dret a protestar estigui garantit, però que també ho estiguin la pau i el diàleg, segons l’alcaldessa, que ha condemnat els incendis i ha demanat que ho facin totes les institucions, perquè van posar en perill els veïns.

Ha explicat que els Bombers han rebut 230 avisos aquesta nit, durant la qual Colau creu que els aldarulls han estat provocats per una minoria que ha inclòs persones que ho han fet de manera improvisada, però altres «anaven amb líquids inflamables, i això no s’improvisa».

CONVERSA AMB CALVO

Ha relatat que, durant el sopar dels Premis Planeta –esdeveniment que va abandonar per seguir els aldarulls–, va parlar amb la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, a qui va transmetre el «malestar que hi ha a Catalunya» per unes condemnes altíssimes a persones que no han comès actes de violència, segons Colau.

Notícies relacionades

L’alcaldessa ha lamentat que la situació s’hagi d’abordar en un context electoral pels comicis generals del 10 de novembre, que «no s’hauria d’haver convocat, va ser una irresponsabilitat», perquè és el pitjor context perquè els partits col·laborin, per la qual cosa ha demanat sentit de responsabilitat.

Colau ha criticat també que alguns assegurin que a Catalunya i Barcelona hi ha violència generalitzada, una cosa que ha negat: «L’últim que necessitem són piròmans que generin alarmismes i que vulguin parlar d’excepcionalitat».