ORDENANCES FISCALS

L'ajuntament pretén que les terrasses paguin fins a quatre vegades més

Colau proposa que la taxa passi de 0,46 a 1,95 euros per metre quadrat i dia a la zona més cara

El sector rep la proposta amb «estupefacció» i evita posicionar-se abans de conèixer tots el seu contingut

zentauroepp44842986 barcelona   30 08 2018   barcelona   transcurrir diario en l191011194254

zentauroepp44842986 barcelona 30 08 2018 barcelona transcurrir diario en l191011194254 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Natàlia Farré

Una de les modificacions més significatives de la proposta d’ordenances fiscals per al 2020 incumbeix a les terrasses. El govern considera que el pagament actual està excessivament per sota i posa com a exemple el cas de la zona més cotitzada, la Rambla, on s’abonen 0,46 euros per metre quadrat i dia de terrassa. La proposta ésmultiplicar aquesta quantitat per quatrei reclamar 1,95 euros per dia i metre quadrat a la zona més cara.

L’exemple que fa servir el govern és el d’una taula amb quatre cadires, amb una ocupació de l’espai públic de nou metres quadrats. Per aquest supòsit, un restaurador paga ara mensualment 124 euros com a màxim i un mínim de 22. Si prospera el pla de Colau, el que contribueix amb 124 euros passaria a abonar 527 euros mensuals i el mínim pujaria de 22 a 27 euros.

A Europa

El consistori argumenta la proposta de l’increment com el fruit d’una anàlisi de la situació que es viu en altres ciutats d’Europa, com ara Roma, Milà i París. També considera rellevant el fet que en els últims anys s’hagi produït un augment en la demanda d’ocupació de l’espai públic que limita el dels vianants. La zona més cara, on es persegueix multiplicar per quatre el cost, inclou el passeig de Gràcia, la rambla de Catalunya, la plaça Reial, la plaça de Catalunya, la zona de la Boqueria i l’entorn de la Sagrada Família.

Notícies relacionades

La proposta de l’ajuntament no ha agradat als restauradors, el gremi dels quals evita pronunciar-se fins que no conegui tots els detalls de l’increment que suggereix el consistori. Tot i així, fonts del sector han confessat l’«estupefacció» amb què s’ha rebut la possible pujada de la taxa. Les mateixes fonts han afirmat, a més, que des de la restauració no s’entén com l’ajuntament, coneixedor dels mals resultats aconseguits aquest estiu a les zones més turístiques de la ciutat, s’acarnissa precisament amb aquestes àrees.

Marco legal

El govern municipal mostra «desconèixer el funcionament d’una pime, el model d’empresa més estès en la restauració», continuen des del sector, mentre asseguren que estudiaran «l’impacte» que suposaria haver de contribuir amb una taxa més alta i que preveuen consultar si aquest increment «s’adequa al marc normatiu» o, al contrari, surt de la legalitat.