Construccions icòniques

La Casa Batlló, l'edifici modernista al costat del qual és més car llogar

Un estudi analitza el possible impacte en el preu de la vivenda segons la proximitat de les obres de Gaudí

El Park Güell, a Gràcia, és el que menys influència exerceix, seguit del Palau Güell i la Sagrada Família

fcasals42667313 barcelona 25 03 2018  barcelona   turistas de semana santa  181208171518

fcasals42667313 barcelona 25 03 2018 barcelona turistas de semana santa 181208171518

2
Es llegeix en minuts
Lourdes Barragán

Obrir el balcó de casa i trobar-se amb la Sagrada Família pot agradar a molts. També hi ha qui se sorprendrà de saber que, malgrat ser el monument més famós i internacional de Barcelona, viure al costat del Temple Expiatori pot ser més barat que instal·lar-se al voltant d’altres edificis icònics

Així ho mostra l’estudi realitzat per CBRE España, una empresa de serveis immobiliaris que ha analitzat l’últim any com afecta el preu de la vivenda viure en una ràtio de 300 metres de distància respecte als principals edificis modernistes de Barcelona. Les zones més barates coincideixen, a més, amb aquelles que menys augmenten el seu preu per ubicar-se més a prop d’un edifici de Gaudí. Aquesta diferència de preu per proximitat sol ser, a més, més dràstica a l’hora de comprar que a la de llogar.

Més variació a la Pedrera i la Casa Batlló

Si parlem de comprar o llogar vivendes el preu de les quals augmenti, segons l’estudi, per ubicar-se en les proximitats de famoses construccions modernistes, hi ha dos clars vencedors: les que envolten la Pedrera i aquelles al costat de la Casa Batlló, a escassos metres de distància de la primera. Totes dues són les zones més encarides en una ràtio màxima de 300 metres, tot i que la primera sobresurt si parlem de comprar una vivenda. Sobre la segona augmenta, en canvi, el preu de lloguer.

Comprar una vivenda a menys de 300 metres de distància respecte de la Pedrera pot ser un 37% més car per fer-ho en una zona una mica més llunyana (7.988 euros per metre quadrat a més proximitat, davant 5.839 en una ràtio de fins a 600 metres, segons l’estudi). En canvi, instal·lar-se a prop del famós llangardaix multicolor del Park Güell només canviarà en uns 100 euros el preu final. 

L’‘anomalia’ de la Sagrada Família

Notícies relacionades

Viure al costat de la Sagrada Família seria la quarta opció més barata d’entre les cinc analitzades per comprar un domicili, i la tercera per llogar. Per Josep Carriódirector de Valoracions de CBRE i un dels desenvolupadors de l’estudi, hi ha dues raons que poden explicar aquesta aparent ‘anomalia’: «D’una banda, el que sigui una de les atraccions turístiques més visitades influeix que els locals decideixin no viure al costat de l’edifici, per la turistificació. A més, les seves grans dimensions permeten que pugui ser vist des de bastanta més distància (superior a 300 metres, la ràtio analitzada per l’estudi), cosa que no ocorre, per exemple, amb la Pedrera o la Casa Batlló».

El Palau Güell, ubicat al cor del Raval, inverteix les posicions del Temple Expiatori, i és el més barat de lloguer i el quart en compravenda.

Ni l’únic condicionant, ni el més influent.

Viure més o menys a prop de les grans parades catalanes no és, clarament, l’únic factor –ni tampoc el més influent– que condiciona el preu a pagar. Els qui visquin o freqüentin Barcelona i voltants saben de sobres que a més del monument també importa la zona en la qual s’ubiquen, i els dos edificis que més despunten en l’anàlisi de CBRE Espanya –la Pedrera i la Casa Batlló– són al passeig de Gràcia, una zona molt influent entre la ciutadania barcelonina i en ple centre de la ciutat. Al contrari, a la cua de compres i lloguers hi ha els voltants del Park Güell, situat en zones perifèriques que compten amb més afluència turística que veïnal, una tendència que l’Ajuntament de Barcelona prova d’invertir durant els pròxims anys mitjançant un Pla Estratègic l’objectiu del qual és el de reduir el gran impacte turístic a la zona.