BARCELONEJANT

A la recerca de la placa perduda

Després de cinc anys d'errors municipals i dues ubicacions diferents, la plaça d'Humberto Rivas segueix sense un rètol amb el seu nom

zentauroepp50211135 barcelona  03 10 2019    barcelona       plaza de humberto r191003200120

zentauroepp50211135 barcelona 03 10 2019 barcelona plaza de humberto r191003200120 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La plaça té nom però no té placa. De fet, va ser batejada popularment molt abans que ho fos oficialment. És més, ha tingut dos baptismes, publicats a la ‘Gaseta municipal’, però el marcador del marbre segueix zero. Doncs això, dues distincions nominals que no llueixen enlloc perquè no hi ha placa. ¿Complicat? Força, però ho és més la burocràcia municipal, incapaç de desfer diligentment un greuge que va crear. Resumint, la plaça d’Humberto Rivas ha tingut dues ubicacions diferents a Nou Barris, però per ara encara no ha estrenat placa. Els veïns la reclamen i la reivindiquen. S’entén. Fa cinc anys que ho demanen.

El 2016, el Turó de la Peira es va trobar una plaça d’Humberto Rivas que no volia i una plaça sense nom que volia per a Humberto Rivas

El tema va arrencar el 2014, quan els residents i comerciants del Turó de la Peira van decidir homenatjar el fotògraf argentí posant el seu nom en una plaça del barri que no en tenia. Concretament, a la que s’amaga darrere de Can Basté i a què s’accedeix a través d’un petit passatge que separa el que al seu dia va ser masia i avui és centre cívic de l’església de Santa Eulàlia de Vilapicina, abans parròquia i en l’actualitat santuari. Es va passar la petició a l’ajuntament. I va començar l’embolic. Durant la seva tramitació es va confondre l’espai. A Humberto Rivas se li va atorgar una plaça, sí, però no la de darrere de Can Basté, sinó la de davant.

De l’error se’n van adonar els veïns el 2016. ¿Com? In situ. La brigada responsable de col·locar els noms dels carrers s’hi va presentar per penjar-hi la placa, però les coordenades no coincidien amb les indicades pels veïns. Aquests esperaven darrere i el tros de marbre va estar a punt de col·locar-se davant, a la façana de Can Basté, per donar nom a l’espai enjardinat que s’obre davant el centre cívic. I és que aquesta plaça, i no la de darrere, és la que va tramitar el Nomenclàtor (la comissió municipal que té potestat per treure i posar noms als carrers) per honrar Humberto Rivas. Gran error. Les plaques no s’hi van instal·lar, per descomptat. Ni al lloc aprovat pel consistori (el barri s’hi va negar) ni a la ubicació indicada pels veïns (no coincidia amb el que s’havia aprovat oficialment, així que no hi havia cap possibilitat de fer-ho).

Tot molt surrealista

De manera que el 2016 el Turó de la Peira es va trobar una plaça d’Humberto Rivas que no volia i una plaça sense nom que volia per a Humberto Rivas. Tan surrealista com cert. El juny del 2017 es va desfer el greuge. El Nomenclàtor va decidir rebatejar com a plaça de Can Basté la de davant del centre cívic i com a Humberto Rivas la de la part posterior, tal com havien demanat els veïns. Ada Colau va firmar el decret amb la nova nomenclatura el desembre del 2018. Tot en ordre o potser no tant...

Notícies relacionades

Arreglat el despropòsit, només quedava col·locar la placa. I aquí arriba el punt més surrealista de tots: s’ha perdut, o això diuen els veïns. «En l’última reunió amb el districte ens van dir que no estava instal·lada perquè no la trobaven. I aquí seguim, sense resposta». Paraula d’Antonio Silva,president de l’associació de veïns del Turó de la Peira. Més sort ha tingut la que subscriu. Ahir, fonts de l’ajuntament asseguraven que al febrer es va encarregar la nova placa i que la intenció és concretar una data amb els veïns per celebrar un acte oficial d’inauguració. El cert és que, cinc anys després de la iniciativa veïnal, la plaça segueix sense nom, i la indignació, ‘in crescendo’. Aquest divendres hi ha reunió amb la regidora del districte. La setmana que ve, audiència pública i plenari. I el tema de la placa perduda és un dels punts a plantejar. «És una reivindicació del barri que no abandonarem», assegura Silva.

El perquè del nom té el seu què. Humberto Rivas no va ser només un reconegut fotògraf –Premi Nacional de Fotografia, Premi d’Arts Plàstiques Ciutat de Barcelona i medalla d’or al Mèrit Artístic–, va ser també docent de fotografia a Can Basté. I els veïns no ho obliden. 

Temes:

Barcelonejant