EL DRAMA DE LA VIVENDA

Una llar per a la Mina

La família amb dos fills per la qual els moviments socials del Raval 'van ocupar' els serveis socials han passat tot l'estiu en una pensió de Santa Coloma

Fa un mes que viuen un pis d'un bloc de propietat vertical adquirit per un fons inversor, okupat per a ells per Raval Rebel i Resistim al Gòtic

zentauroepp50148434 barcelona 30 09 2019   una familia es coaccionada para desal191001120631

zentauroepp50148434 barcelona 30 09 2019 una familia es coaccionada para desal191001120631 / maitecruz

1
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mina va arribar a Barcelona a finals de l’any passat amb els seus dos fills de cinc i dos anys. Volia reunir-se amb el Mohamed, la seva parella i pare dels petits, a Espanya des del 2017. Els primers mesos van viure en un pis del Raval, on van escolaritzar els nens, del qual els van desnonar el 5 de juny passat. «Un desnonament invisible, del qual no ens vam assabentar ni els col·lectius del barri ni els serveis socials. Els van fer un contracte fals en un pis que ja tenia un procés judicial obert», relata Anna Moreno, portaveu de Raval Rebel, asseguda al costat de la Mina, davant la qual, malgrat tot, és la seva nova casa. «Quan es van veure al carrer els serveis socials els van oferir una nit en una pensió. Van tornar l’endemà i van aconseguir tres nits més en un altre hostal. Dues en una altre...», prossegueix l’activista de Raval Rabel, col·lectiu que el 14 de juny passat va ocupar l’oficina de serveis socials per exigir una solució digna per a aquesta família. 

Després de diverses hores tancats a les dependències municipals van aconseguir que el consistori els oferís l’enèsima pensió, en aquesta ocasió a Santa Coloma de Gramenet, on han passat tot l’estiu, fins que el 5 de setembre passat van tornar a Barcelona. Els moviments provivenda de Ciutat Vella –una aliança entre Raval Rebel i Resistim al Gòtic– els van reallotjar en un pis que van okupar expressament per a ells al passatge de la Pau, des d’on ara parlen.

Fora de la taula

Notícies relacionades

«No tenen papers, i per això ni tan sols són a la llista d’espera de la Taula d’Emergència habitacional. L’única manera que puguin accedir a una vivenda és entrant-hi i negociant amb la propietat un lloguer social», assenyala Martí Cusó, membre de Resistim al Gòtic. L’elecció de l’edifici triat per reallotjar la família no és casual. «Es tracta d’una propietat vertical comprada per un grup inversor que ha anat buidant-la de llogaters», apunta l’activista. Un clàssic. 

«Hem fet el que hauria d’haver fet l’Administració. Donar una llar a una família amb nens. Ara demanem a l’ajuntament que intervingui amb la propietat per negociar un lloguer social i que la família pugui viure tranquil·la», insisteix Moreno. A més de la incertesa de viure en una casa okupada, la Mina denuncia assetjament immobiliari per part de la propietat. «Ens han vingut a veure per oferir-nos diners perquè marxem. ¿Però on podem anar?», explica la dona, que assegura també que les visites de «goril·les» són constants. «Els han tallat la llum i l’aigua diverses vegades. Ja hem posat tres denúncies per ‘mobing’ als Mossos d’Esquadra, conclou Moreno abans de llançar un missatge a la propietat: «no marxarem».