09 jul 2020

Anar al contingut

FESTES DE LA MERCÈ

Carmena brinda a Barcelona el pregó de l'experiència

L'exalcaldessa de Madrid inaugura les festes de la capital catalana

Carles Cols

Carmena brinda a Barcelona el pregó de l'experiència

FERRAN NADEU

Per una cautela innata o perquè els cabells blancs concedeixen la virtut del saber estar i el no ofendre, Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid, barcelonina durant dos anys de la seva vida, amant dels fogons (almenys d’això presumeix) i un electró lliure de l’esquerra espanyola tan esmunyedís que ni Íñigo ‘Rutherford’ Errejón ni Pedro ‘Marie Curie’ Sánchez són capaços d’enxampar-lo, li ha dedicat a la Mercè d’aquest 2019 un pregó sense arestes tallants, molt conforme amb el seu caràcter amable, fidel a les seves conviccions de defensa dels drets humans per damunt de tot i amb una apel·lació final simple i plana, que tant val per a l’octubre mogut que s’acosta com per a qualsevol altra ocasió: «Cal parlar i escoltar».

Carmena ha deixat a casa la roba d’exalcaldessa i ha vingut amb el vestit de la barcelonina que va ser el 1966.

L’elecció de Carmena com a pregonera, una potestat que Ada Colau va exercir com a alcaldessa de Barcelona, va provocar, per si algú ho ha oblidat, prou enrenou. Va ser a mitjans del juliol passat que Carmena va dir sense mitges tintes que els empresonats del procés «no són presos polítics». És més, no com a exalcaldessa, sinó com a membre retirat del gremi judicial, va recordar llavors, el juliol, que «prendre decisions contràries a la naturalesa de la llei és negatiu». Hi va haver a qui això no li va agradar, és clar. A saber com li aniria ara a Georges Brassens amb ‘La mauvaise reputation’, ell, que cantava que el 14 de juliol es quedava al seu llit còmode, que pensava que per no desfilar al costat de cap bandera no feia cap mal.

El «parlar i escoltar», doncs, caldrà prendre-se’l com les tres úniques paraules que la pregonera ha dedicat a la inflamable situació política en el seu discurs al Saló de Cent, no en va es tracta només de la festa major de la ciutat, que tot i que majúscula en les seves dimensions, se suposa i es vol que sigui un oasi en el calendari impermeable als xàfecs polítics. No sempre s’aconsegueix. Com oblidar la ‘performance’ que el ‘pepero’ Alberto Fernández Díaz i l’‘indepe’ Alfred Bosch van protagonitzar a la Mercè de fa quatre anys al balcó de l’ajuntament, i en què fins i tot Gerardo Pisarello també hi va tenir el seu paper. El que dèiem, no sempre s’aconsegueix, però Carmena ho ha intentat. «Beneïda festa que trenca la rutina de tots els dies», ha dit en la breu introducció del pregó, sense anar més enllà, això sí, que per aquestes latituds la rutina ha sigut sens dubte redefinida.

Un record per a la Pura

Va ser el 1966 quan Carmena, més madrilenya que el Manzanares, que hi era fins i tot abans que el xotis, va ser una barcelonina. Ella mateixa ho ha explicat. Ella i la seva parella eren uns universitaris represaliats a Madrid. Van haver d’acabar els estudis lluny de la capital. «Ell encara estudiant i jo, acabada de llicenciar, vam venir a viure Barcelona». És clar, no han faltat les referències a la Rambla de llavors, a la Sagrada Família de només quatre torres, a l’amabilitat de la gent, però, una altra vegada és clar, amb només 22 anys ja era més d’esquerres que un esquerrà. Es dedicava, des de l’advocacia, a la lluita pels drets socials, com els de la Pura, «una mare coratge, analfabeta, detinguda un Primer de Maig a Torre Baró». Va anar a la presó, on va aprendre a llegir i escriure sola, «copiant les etiquetes dels pots que tenia a mà...». Carmena ha recordat en el pregó un barri de barraques caigut en l’oblit, la Bomba, que tot i que ella ha situat a Barcelona, en realitat era a l’altra banda de la frontera del terme municipal, a l’Hospitalet. Per a més de 15.000 persones del sud, molts de Jaén, aquest va ser el primer paisatge de Catalunya que van conèixer.

Tot i que siguin festes, Carmena convida a no tancar els ulls davant la infinitat de morts a les fronteres, ja siguin al mar o als murs

«De la Barcelona de llavors era també aquell antic jutjat de guàrdia del qual alguns advocats intentàvem rescatar-ne molts dels que estaven encausats per haver escrit o dit el que no tocava, diguem-ho entre cometes. Eren captius de l’odiat Tribunal d’Ordre Públic». Allà Carmena va conèixer, entre molts altres, Montserrat Roig, quin plaer. Dos anys com a barcelonina li van donar per a molt, s’ha de reconèixer.

Una mica (només cal posar-hi una mica de voluntat per acceptar-ho) la Carmena pregonera ha sigut la Carmena d’aquells anys. Vaja, que no ha sigut el pregó d’una exalcaldessa que ve a compartir la seva experiència de gestió o envejar sanament el que potser té Barcelona i Madrid no. Ha sigut, com dèiem, la Carmena que militava en l’advocacia. «Aquesta beneïda festa major arriba com la campiona de la compassió, aquest valor positiu del desenvolupament de la humanitat, que si sempre es necessita, ara es necessita molt més per redimir del captiveri absurd de l’egoisme i la crueltat en què es troben tants països i tantes societats. I, el que encara és pitjor, en la que han caigut tantes consciències, que tanquen els ulls davant aquesta onada d’homes, dones i nens que moren al caire de les fronteres assassines del mar i els murs». Al Saló de Cent hi havia membres de la tripulació de l’‘Open Arms’ per certificar la conveniència d’aquestes paraules.

Segons la seva opinió, les ciutats poden i han de formar part de la solució, mai han de ser la raó del problema. «Les ciutats van aparèixer al món com a nuclis solidaris per defensar-se dels poders feudals. Avui dia, més de cinc segles després, les ciutats continuen sent unitats absolutament determinants de la vida contemporània del món actual», llocs, va venir a dir, on parlar i escoltar han de ser el lubricant indispensable d’unes estructures socials tan complexes.

Aquest divendres tocava, en resum, que parlés Carmena i sentir el pregó, com cada any ben diferent de l’anterior, en el contingut i la forma. Si hi ha una fórmula, com la de la Coca-Cola, encara no ha sigut revelada. El seu, Carmena l’ha dedicat a tothom, «als veïns i les veïnes, als visitants, als transeünts, als turistes i (caram) fins i tot als cronistes». Ha desitjat, finalment, unes bones festes de la Mercè. Que ho hagi en dit en plural, festes, no festa, és molt adequat, perquè la cita anual del setembre és un reguitzell de música, teatre i tradicions, amb el julivert, en aquesta edició, que la ciutat convidada és Beirut. La Mercè ha ja començat. Ens veiem al carrer.

Així els hem explicat el discurs en directe: 

19:17

Colau agradece a Carmena su discurso

Manuela Carmena ha terminado su discurso y con ello se dan por iniciadas las fiestas de la Mercè. Colau ha querido destacar el detalle de Carmena de recordar su experiencia en Barcelona. 

19:14

Discurso de Manuela Carmena

La exalcaldesa de Madrid ha querido recuperar el "Parlem!". "Hablar, escuchar, son verbos que describen la esencia de la democracia. Esa democracia que nos trajo la liebrtad y que no podemos dejar de mimar y cuidar", ha dicho. 

19:12

Discurso de Manuela Carmena

"Fui amiga sobre todo de una mujer sublime. Se llamaba Pura, era una madre coraje. Analfabeta, reina de su chabola, madre de familia administradora de la pobreza, luchaba por los derechos que se le hurtaban. A mí, joven veinteañera, me enseñó más de la vida que mis verdaderos maestros", ha explicado la exalcaldesa. 

19:10

Discurso de Manuela Carmena

La exalcaldesa de Madrid ha destacado a lucah constante de la ciudad por ser siempre una ciudad mejor para todos. "En aquellos años, en Barcelona había chabolas", ha añadido Carmena. "Tuve la suerte de ser amiga de muchos de sus habitantes", ha dicho. 

19:08

Discurso de Manuela Carmena

"Llegué a Barcelona en el año 1966 y vuestra ciudad era, como ahora, una ciudad emprendedora, progresista, ilustrada y abierta a Europa", ha explicado Carmena. 

19:07

Discurso de Manuela Carmena

"La fiesta mayor de Barcelona llega como al campeona de la compasión, ese valor positivo del desarrollo de la humanidad", ha dicho Manuela Carmena. "Aquí la Mercè, allí el Isidro", ha dicho Carmena que ha querido hermanar las fiestas de las dos ciudades. 

19:05

Discurso de Manuela Carmena

La exalcaldesa de Madrid ha empezado su discurso con un "no me conocéis". Carmena se ha definido como una "enamorada de Catalunya y Barcelona". "Os convoco a todos a la fiesta del encuentro, de los recuerdos, de las risas, de las sonrisas, de los estrenos, de las sorpresas", ha proseguido. 

18:59

Mercè feminista y mestiza

"Esta Mercè tiene una mirada destacadamente de mujer, feminista", ha dicho la alcaldesa. Tras ello, la alcaldesa ha querido reivindicar el mestizaje de la ciudad y el poder de la inmigración. 

18:55

Discurso de Colau

"En Barcelona sentimos vergüenza de la incapacidad de salvar vidas", ha dicho la alcaldesa. "Gracias sois un ejemplo", ha insistido a los tripulantes del Open Arms. Tras ello, la alcaldesa ha pasado a homenajear la acción reivindicativa que ha nacido contra el cambio climático por parte de los jóvenes de la ciudad. 

18:53

Barcelona es uan ciudad "diversa y abierta"

Barcelona es uan ciudad "diversa y abierta", ha empezado su introducción la alcaldesa. Tras ello, ha querido agradecer la presencia de los "compañeros de la misión 65 del Open Arms" cuya labor social ha querido destacar. 

18:51

Colau da paso a Carmena

La alcaldesa de Barcelona ha dado paso al discurso de Carmena puntualizando antes de nada que no se van a tratar temas de "actualidad política". A pesar de ello, la alcaldesa ha querido recordar a los políticos presos ausentes en en Saló de Cent. 

18:49

Manuela Carmen y Ada Colau llegan al Saló de Cent

La exalcaldesa de Madrid, Manuela Carmena, y la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, han llegado acompañadas de la comitiva al Saló de Cent del Ayuntamiento de Barcelona. 

18:47

'Toc d'inici'

Tras el pregón, tendrá lugar el tradicional 'Toc d'inici' en la Plaça Sant Jaume para dar inicio a las fiestas de la Mercè de este año. 

18:41

Forn critica que no podrá acudir por una "prisión preventiva larga e injusta" 

El líder de JxCat en el Ayuntamiento de Barcelona, Joaquim Forn, ha sostenido que una "prisión preventiva larga e injusta" le impide de nuevo asistir a la fiesta mayor de la ciudad, La Mercè. En un apunte en Twitter este viernes recogido por Europa Press, ha deseado una buena fiesta mayor: "Que la disfrutéis los próximos días con pasión, civismo y respeto".

18:37

Tres pregoneras consecutivas

En los últimos tres años, las pregoneras han sido mujeres en un intento del consistorio de igualar una ratio que hasta ahora era de una mujer por cada tres hombres. 

17:23

Multitud de actividades entre las que elegir

Las cifras corroboran la grandiosidad del evento. Con un programa de 123 páginas, la Mercè acogerá 100 conciertos de música, 147 espectáculos de artes escénicas con 430 funciones y 57 actuaciones de cultura popular distribuidas por distintos puntos de la ciudad a lo largo de los cinco días de celebración. A parte, los días 21 y 22 se llevarán a cabo en la plaza de Catalunya más de 175 actividades organizadas por 275 entidades y colectivos de Barcelona. En total, la celebración contará con un presupuesto de cuatro millones de euros.

17:21

Inicio de fiestas

Este viernes empieza la fiesta mayor de la ciudad de Barcelona con el pregón de la exalcaldesa de Madrid, Manuela Carmena, y finalizará con el tradicional piromusical de la Mercè en la avenida de Maria Cristina.

Carregar més