MANIFESTACIÓ

Veïns de Barcelona demanen a Buch i Colau «unir forces» per la seguretat

La plataforma Tsunami veïnal concentra un miler de persones a Sant Jaume i es reuneix amb Albert Batlle

La ciutat necessita uns 800 o 1000 agents més, segons l'Associació Professional de Mossos d'Esquadra (APME)

undefined49860204 14 09 2019  barcelona  manifestaci  tsunami ve nal pel civis190914203240

undefined49860204 14 09 2019 barcelona manifestaci tsunami ve nal pel civis190914203240 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Alguna cosa va malament a Barcelona o, almenys així ho pensen els veïns (1.500 segons l’organització, mil segons la Guàrdia Urbana) dels diferents barris que s’han concentrat aquest dissabte a la tarda a la plaça de Sant Jaume per protestar contra l’incivisme i la inseguretat.incivisme inseguretat. Estaven convocats per Tsunami veïnal, plataforma que engloba unes 40 associacions veïnals i que ja havia organitzat aquesta mateixa protesta l’any passat. Però en aquesta ocasió s’hi han afegit més entitats: la inseguretat de Barcelona és el problema considerat més greu pels ciutadans, segons l’últim baròmetre municipal.

«¡Barcelona no funciona!», han cridat a l’uníson els manifestants davant els edificis de la Generalitat i de l’ajuntament. Responsabilitzen les dues administracions de la «degradació» («robatoris, violència, homicidis, narcopisos, invasió dels espais públics») que assola a la capital catalana, d’una manera més apressant, des de l’últim any.

A la plaça de Sant Jaume, amb les diferents entitats veïnals de la ciutat envoltant-los, dos portaveus de Tsunami veïnal, Eva Vila i Manel Martínez, han llegit un manifest en què denunciaven la «descoordinació» i la «nul·la entesa» entre el Govern i el consistori, i han demanat a l’alcaldessa, Ada Colau, i al conseller d’Interior, Miquel Buch, «implementar actuacions immediates i efectives» perquè «els barris de Barcelona puguin viure i conviure en pau». «Facin el seu treball –han exigit–. Prenguin exemple i uneixin esforços conjuntament perquè aquest és el mandat popular pel qual vostès ocupen els seus llocs». I han acabat reivindicant que l’«objectiu» de la plataforma és «recuperar una ciutat cívica i segura».

Després de llegir el manifest, n’han deixat una còpia a la Generalitat i han aconseguit entrar a l’ajuntament, on els ha rebut el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle. Les dues parts s’han citat a una reunió en els pròxims dies.

Manifestants del Tsunami veïnal a la plaça de Sant Jaume. / ROBERT RAMOS

Un estiu sense descansar

Prèviament, les associacions havien iniciat una marxa des dels seus barris fins a trobar-se totes davant l’oficina de Correus de la plaça d’Antonio López. Juntes, han pujat per la Via Laietana fins a arribar a la plaça de Sant Jaume, on han posat peu entorn de les 19 hores. «Ens hem passat tot l’estiu de dijous a diumenge sense poder dormir pel soroll. ¡El meu marit i jo vivim entre dues discoteques!», ha explicat elChuck, veí del carrer de Moscou (a la Vila Olímpica) a aquest diari. «Sí que hem vist més policies aquest estiu, però també hi ha molta gent... Hem vist assalts en directe», ha relatat. A prop d’ell, un grup de veïns aguantaven un gran cartell que deia: ‘Barceloneta, ciutat sense llei’.

«La inseguretat s’ha agreujat molt l’últim any. Hem tingut dues morts en un mes: és una cosa imperdonable», ha dit elJordi Giró, president de l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica.  «L’operatiu de seguretat no es va posar en marxa fins a l’agost. I no es feia un operatiu així des de feia cinc o sis anys. Però això no és només un problema policial, sinó també de model de lleure –turístic i autòcton–», ha afegit. Per ell, tot i que «el soroll no es pot aguantar», la violència «és el pitjor». «Els veïns patim robatoris amb violència. I això té a veure amb la concentració de gent que té el nostre barri».

Notícies relacionades

En la manifestació de Tsunami també hi havia un grup de mossos de l’Associació Professional de Mossos d’Esquadra (APME). «Som aquí com a veïns i com a treballadors dels cossos de seguretat. Perquè els veïns sentin que la policia està del seu costat. I perquè els polítics entenguin que han d’invertir en seguretat», ha explicat un d’ells, l’Éric. Segons ell, Barcelona necessita «uns 800 o 1000» agents més. «Cada vegada hi ha més serveis per cobrir», ha recordat.

Però no només la Vila Olímpica o Ciutat Vella pateixen la inseguretat, sinó que aquesta també és present a zones com el Besòs i el Maresme. «Molts dels nostres veïns aquest any no se n’han pogut anar de vacances. Els dies són llargs, baixaven amb els nens al carrer i allà es trobaven gent punxant-se», ha relatat el José Manuel López, de l’associació de veïns del Maresme. Això explica que veïns de La Verneda, barri limítrof, s’hagin passat l’estiu protagonitzant cassolades contra les ocupacions il·legals amb finalitats delictives i la inseguretat.