del 8 al 18

El macrofestival gai Circuit torna a prendre Barcelona

L'edició més lúdica torna amb 11 dies i nits de festes que atrauen 70.000 participants

El 70% d'assistents són estrangers arribats des de 80 països

Xipolleig multitudinari 8 Festa aquàtica del Circuit a Illa Fantasia, l’any passat.

Xipolleig multitudinari 8 Festa aquàtica del Circuit a Illa Fantasia, l’any passat. / ARXIU / ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Des de fa més d’una dècada el paisatge urbà de Barcelona a l’agost es tenyeix d’arc de Sant Martí en alguns barris per obra i gràcia d’un festival –més lúdic que mai– que ha marcat a foc el calendari vacacional de gais i lesbianes de tot el món. Es compten per milers els viatgers arribats des d’avui dijous –de 80 països– per sucumbir als 11 dies (i nits) d’atrafegament del Circuit. Una cita que aquest any ha eliminat altres activitats complemantàries del programa principal (es mantenen en el de noies, Girlie), i que per a molts participants arribats de països sense llibertat sexual suposa una sortida de l’armari en tota regla en una ciutat tan ‘gayfrinendly’ com la capital catalana.

El territori on més manifesta és l’arribada massiva de participants LGTBI (lesbianes, gais, transgènere, bisexuals i intersexuals) és òbviament l’anomenat Gaixample (a l’Antiga Esquerra del Eixample), on aquests dies alguns comerços i restaurants reforcen plantilles per afrontar l’afluència de potencials clients. 

A la pràctica, el Circuit és tan gran i freqüentat que entre els abonats (el més venut és el passi per a totes les festes) s’alineen tant pressupostos molt folgats amb gana d’hedonisme com participants que han estalviat tot l’any per escapar-se uns dies al festival gai més potent d’Europa. Al programa se’ls recomana mig centenar de locals (des de botigues a perruqueries, restaurants i saunes) on sens dubte el seu pas es deixa notar en caixa, com era patent avui. “Hem reforçat alguns torns i afegit alguns plats saludables per als qui més es cuiden”, explicaven en un bar que ja notava el desembarcament.

Un 70% de forans    

El muntatge que organitza el català Matinée Group inclou 17 festes sonades en clubs de la ciutat i sobre tot el seu entorn (tenint en compte les actuals dificultats per organitzar macrofestes a Barcelona capital), des d’ahir i fins al dia 18. En els últims anys l’afluència s’acosta als 70.000 assistents, dels quals sobre un 70% són turistes, amb creixent presència de països “on l’homosexualitat encara està penada o perseguida”, assenyalen fonts de l’organització. Entre les 10 nacionalitats més presents (s’inscriuen prèviament) ja figuren Rússia, la Xina o països àrabs, afirmen.

Des d’hotels de luxe a apartaments compartits es nodreixen aquests dies de clientela homosexual que fa coincidir les seves vacances amb la celebració de Barcelona. Tenint en compte l’èxit de l’agenda lúdica, el programa Circuit Gay ha deixat enrere propostes de contingut cultural i reivindicatiu (de xerrades a exposicions), així com esportives. Això sí, es continua col·laborant amb la cadena local de gimnasos Dir, on aquests dies s’hi poden veure no pocs assistents entrenar a preu fet de dia per lluir musculats com als cartells de les festes. Culte al cos i a la diversió.

Per contra, el Circuit Girlie, per a elles (del 9 al 13 d’agost), sí que inclou activitats més enllà de les pistes de balls, com tallers de defensa personal o de tatuatge 

Notícies relacionades

La ruta festiva inclou sales barcelonines com Razzmatazz, Safari Club, New York o Input Club, però per a algunes de les seves apostes més freqüentades s’han de fer uns quilòmetres, com al Waka de Sant Quirze del Vallès . O rumb a la novetat més destacada de l’any, el fitxatge del nou Go Beach Club, que possibilita festes al costat del mar, al nou espai del Port Fòrum Marina, a Sant Adrià. Sense oblidar el més sonat dels saraus, en banyador, a l’Illa Fantasia, dimarts vinent.

Però als molts nouvinguts que avui desfilaven pel Welcome Point o punt de benvinguda no només se’ls recordaven al programa les cites amb decibels –amb participació de promotors de Tel Aviv, el Brasil i el Regne Unit i desfilada de disc jockeys– sinó també les normes de convivència. S’hi detallen les multes per anar sense samarreta; beure alcohol, prendre drogues o orinar al carrer; causar contaminació acústica; tirar escombraries a terra o comprar al top manta. I, per descomptat, sobre com evitar ser robats. O on denunciar delictes o actituds homofòbes.