El 'top manta' batega a Barcelona mentre comuns i socialistes fan equilibrisme polític amb el conflicte

La venda ambulant torna amb força de nit quan es retira l'operatiu policial

zentauroepp49339989 bcn190805200134

zentauroepp49339989 bcn190805200134

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Deu de la nit del diumenge. L’operatiu policial que durant el dia blinda la plaça de Colom i la zona del Port Vell ja s’ha retirat i, com bolets, les mantes comencen a brotar a la zona. El mercat de la discòrdia és ara nocturn, però també batega en molts punts de Ciutat Vella quan els agents no estan a la vista. Un procés esgotador per a totes les parts i que mostra els molts tentacles de l’activitat. L’ajuntament va reiterar ahir que la reunió amb els manters per escoltar les seves demandes es produirà en els pròxims dies, encara per concretar. 

El desplegament per ordenar el 'top manta' i recuperar l’espai públic iniciat la setmana passada amb l’aliança de les diferents admistracions a Barcelona, sembla deslliurar-se en termes de doble estratègia. Al carrer, manters i policies breguen per la conquista (efímera) de les voreres. Als despatxos municipals, els socis de govern BComú i el PSC caminen amb peus de plom en el seu desig de sintonitzar amb els seus votants, però de no ofendre ningú. Així que primer va ser Colau qui va acceptar (després d’anys de resistència) que la via policial era una de les eines imprescindibles, i després va ser el socialista Collboni (afí a la causa dels comerciants de Barcelona que porten anys exigint solucions per acabar amb la venda ambulant sense regular) qui va advocar per destacar també l’abordatge social i humà. 

L’ajuntament ultima una reunió amb els manters i insisteix en el repte d’Estrangeria i social

No obstant, ahir va ser la tinenta d’alcalde Janet Sanz qui va recuperar les tesis més comuns sobre canviar la llei d’estrangeria i considerar el conflicte com a essencialment social i laboral –”no és un problema de seguretat, sinó d’espai públic”, va insistir–, mentre que la regidora de Comerç, la socialista Montse Ballarín, va tornar a treure pit pel comerç que «paga els seus impostos» i no pot acceptar la “competència deslleial” a uns metres de la seva botiga. 

Equilibri gairebé impossible

Aquest estira-i-arronsa revela la complexitat d’assolir un equilibri que acabi amb la impunitat de la venda sense llicència al carrer, sense ferir consciències ni perjudicar els manters en la seva lluita per la supervivència als carrers de la ciutat. Sanz va insistir en què la intervenció policial –"estratègia de saturació", perquè s’evita desallotjar els manters i s’opta per prendre la vorera per evitar que aquests s’instal·lin– és només una via més, no central, de la resolució global.

En la reunió que espera mantenir ben aviat amb els venedors sense permís (que la setmana passada van replicar a l’ofensiva policial amb una manifestació), la regidora vol abordar més temes que la reubicació o horaris de l’activitat, com són la reinserció laboral i altres plans.

La regidora socialista de Comerç apunta que no es pot mantenir la "competència deslleial"

Notícies relacionades

Sanz va demanar al Govern i la Generalitat –qui considera que lidera l’acció policial– que "no es posin de perfil" en altres enfocaments del problema, ja que "no se solucionarà amb una vareta màgica". Fins i tot va dir "compartir" l’opinió del regidor de les seves files, Marc Serra, que ha defensat en un tuit gravar les grans superfícies per ajudar el petit comerç, en lloc de combatre el top manta amb enfocament de seguretat.

Però mentre els polítics fan puntes de coixí, els comerciants del mercat artesanal de Colom denuncien que en aquests dies quan la policia portuària, mossos o Urbana es retiren de la seva zona, es desplega un gran mercat nocturn sobre les voreres. “També hi ha diversos intents d’instal·lar-s’hi durant el dia, que la policia aconsegueix evitar”, relata el seu portaveu, Héctor Guillermo Izuel. De dia, els venedors sí que aconsegueixen fer-se seus punts del centre de la ciutat, com la plaça de Catalunya o el passeig de Gràcia.