Els manters tornen al passeig de Joan de Borbó per protestar

Un centenar de venedors ambulants han tornat al passeig i han topat amb el dispositiu policial

zentauroepp49290650 manteros190801135435

zentauroepp49290650 manteros190801135435 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Un centenar de venedors ambulants han tornat aquest dijous al migdia al passeig de Joan de Borbó de Barcelona, el lloc on des de dilluns un dispositiu policial conjunt entreels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Portuària impedeix el 'top manta'. 

Els manters han sigut informats pels policies que no podien entrar amb farcells per a la venda ambulant i aquests han respost, en un gest de resistència passiva, asseient-se al terra de l’inici del passeig, al costat del Palau de Mar. Agents dels tres cossos han envoltat la concentració i, mentre no venguin ni converteixin la trobada en una manifestació no comunicada, no actuaran. 

L’Ali, un dels manters concentrats, ha assegurat que es tracta d’una acció de protesta que repetiran “cada dia”. “És la nostra manera de guanyar-nos la vida. Sense això no podem sobreviure”, ha afegit. Demà divendres els manters han convocat una manifestació de protesta contra el dispositiu policial que els ha expulsat de Joan de Borbó. 

Venedors ‘legals’ satisfets 

En l’extrem oposat hi ha els venedors ambulants ‘legals’, els que paguen la llicència al Port de Barcelona, es donen d’alta com a autònoms i declaren l’IVA dels productes –no falsificats– amb què comercien.

EnYamil, que té una parada de roba, assegura que les vendes han millorat en aquests tres dies, però remarca que el canvi principal és que ara l’ambient és un altre. “Ja no hi ha baralles amb ells [els manters] perquè no es posin davant les nostres botigues, ni entre ells pels espais, ni crits ni empentes”. A la fi, una mica de calma."

Maximiliano Ricco fa més de 10 anys que és venedor ambulant ‘legal’ al Port Vell. El que es pregunta és per què costa tant dur a terme operatius policials com el que han activat aquest dilluns. 

Amb o sense ‘top manta’, i malgrat l’optimisme d’en Yamil, en Maximiliano creu que el negoci no es recuperarà fàcilment. “Barcelona té mala premsa a causa de la inseguretat i el turisme que atreu és cada vegada de pitjor qualitat. Al passeig marítim ja no s’acosten americans, anglesos o alemanys que comprin productes artesanals, venen un altre tipus d’estrangers. 

Notícies relacionades

En Yamil insisteix a veure el got mig ple: “Potser ara aquests turistes que es gastaven 20 euros en una samarreta falsa del Barça compren alguna cosa als nostres llocs”. 

 

Temes:

Top manta