Oenagés denuncien el CIE de la Zona Franca per la falta de ventilació

Entitats alerten del "risc sanitari" dels interns, que viuen sense aire condicionat i no poden obrir les finestres

Dues ONG, Irídia i Migrastudium, presenten una queixa formal al jutge de control demanant-ne el tancament cautelar

lpedragosa36028457 cie zona franca161101220208

lpedragosa36028457 cie zona franca161101220208 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa diverses setmanes que els interns del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, a Barcelona, viuen com si estiguessin en una sauna. Bàsicament, perquè no tenen cap manera d’aguantar les elevades temperatures. És el que manifesten dues onegés, Migrastudium i el col·lectiu Irídia, que asseguren que la ventilació del centre no funciona, i no es poden obrir les finestres. Aquestes entitats diuen que han pogut corroborar la situació parlant amb diversos interns i aquest dimecres han elevat una queixa al jutge de control del centre, demanant-ne el cessament temporal. Temen per possibles cops de calor i deshidratacions, que posen en risc les vides d’aquestes persones.

"Estan vivint en situacions insalubres que posen en risc la seva salut" alerta Pau Vidal, coordinador del projecte CIE Migrastudium, que es dedica a visitar i acompanyar les persones que són al centre privades de llibertat. L’entitat avisa que tant dimecres, 23 de juliol, com dilluns, 29 de juliol, una trentena d’interns van elevar una queixa a la direcció del centre. Protestaven perquè tant a les cel·les com als espais comuns no tenen cap forma de mitigar la calor i les elevades temperatures, que aquest estiu han arribat als 40 graus a la ciutat. "Estem com en una sauna, malalts de tanta calor", van manifestar els interns. Alguns d’ells, per demanar que s’obrissin les finestres, van plantejar una vaga de fam durant la setmana passada.

Notícies relacionades

Les finestres del centre tenen una barra de ferro soldada que impedeix que es puguin obrir perquè corri l’aire. El pati no té cap font, i l’accés a l’aigua s’ha de fer als lavabos escortats per algun policia. Els visitadors del centre han pogut constatar com els interns "la suor els degotava", i els mateixos agents els van manifestar que l’aire condicionat estava espatllat. De fet, després de dinar, els interns han de ser resituats a les seves cel·les. Una cosa que alguns d’ells s’han negat a fer a causa de la calor sufocant, segons aquestes oenagés.

Avui les entitats han plantejat una queixa formal al jutge de control del CIE, el jutjat d’instrucció número 30. Demanen una inspecció immediata, i que es tanqui de forma temporal fins que no reparin l’aire condicionat, hi permetin la ventilació i instal·lin fonts als patis. De fet, la setmana passada van tancar el CIE de Múrcia perquè el sistema de refrigeració estava espatllat.