Entitats veïnals clamen contra la massificació turística a Barcelona

La FAVB reparteix fulls volants a favor del "decreixement turístic" davant el temple de la Sagrada Família

safa / periodico

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

“No expliquis a ningú que has estat de vacances a Barcelona”.Aquesta curiosa petició, en castellà i anglès, apareix als fulls volants que membres de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) han repartit aquest matí entre els centenars de turistes congregats davant el temple de la Sagrada Família. “Busquem la complicitat del turista, que sigui conscient que la ciutat pateix un problema i que ells formen part d’aquest problema”, ha explicat la presidenta de la federació, Ana Menéndez, convençuda de la necessitat de disminuir el volum de visitants a la ciutat. “O anem al decreixement turístic o morirem d’èxit, que de fet ja està passant”, ha afegit.

En els fullets creats per la FAVB s’adverteix els visitants dels impactes negatius de la “massificació turística” per als residents a la capital catalana. Des de la pujada dels lloguers per la pressió de l’augment dels pisos turístics on molts opten per allotjar-se fins a la sobreocupació de l’espai públic passant pels problemes de mobilitat i per la desaparició de comerços tradicionals en alguns barris, entre d’altres. “Fa temps que no es parla del turisme, però, sí, d’altres problemes, com ara la seguretat i la vivenda, que en realitat hi estan relacionats”, ha explicat el representant de la federació en el Consell de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Pere Mariné. “Els amics de l’aliè van on hi ha aglomeracions de turistes i en el cas de l’emergència habitacional, òbviament, no és culpa del turisme, però és un factor més que agreuja la situació”, ha puntualitzat.

La federació sosté que el primer pas per contenir, o disminuir, el nombre de visitants que rep anualment la capital catalana és limitar el nombre de terminals per a l’atracament de creuers i paralitzar qualsevol ampliació de l’aeroport del Prat. “Si s’amplien aquestes infraestructures podríem passar de 50 a 80 milions de turistes, una cosa totalment inassumible. Per això creiem que s’haurien de fomentar altres aeroports, com el de Girona, perfecte per als que volen passar uns quants dies per la Costa Brava o, fins i tot, la zona del Pirineu, i per als que només volen enllaçar amb la seva destinació”, ha afirmat Mariné, conscient de les limitacions del consistori per gestionar aquest fenomen. “Generalitat i Foment, en temes com la promoció de Catalunya, infraestructures i vivenda –ha afegit–, tenen un paper molt important”.

Pròxima parada: Boqueria

La campanya de la FAVB continuarà aquest dijous davant el mercat de la Boqueria i el seguiran altres “llocs icònics on s’ha demostrat que la massificació turística ha perjudicat la vida dels veïns”, ha avançat la presidenta de la federació, que diferencia entre turisme, “tradicionalment molt ben acceptat”, i turistificació, caracteritzada per “la no-gestió de l’arribada de visitants”.

La federació es mostra molt crítica amb les polítiques dels 80 i 90, principalment les promogudes des del Consorci de Turisme de Barcelona, a l’entendre que va fomentar el turisme “a qualsevol preu”, però també amb alguns informes com el presentat recentment per Barcelona GlobalBarcelona Global, una associació independent que uneix un miler d’empreses. La FAVB entén que aquesta plataforma empresarial pretén promoure encara més el turisme a la capital catalana, mentre que fonts de la plataforma asseguren que només busquen millorar la relació entre el turisme i la ciutat. “El document de Barcelona Global està fet des de la voluntat que el turisme sigui sostenible amb ocupació de qualitat i que ajudi la ciutat a millorar i a convertir-se en una ciutat amable i amb oportunitats per a veïns i per al talent”, ha explicat a EL PERIÓDICO el president de Barcelona Global, Mateu Hernández.

Hernández assegura que aquest informe “apel·la al sector públic i al privat a treballar junts amb els veïns perquè el turisme de qualitat sigui el que tinguem a Barcelona”.

La reacció dels turistes

“És un somni ser aquí. Se’m posen els pèls de punta”, assegura emocionada una turista d’origen mexicà establerta a Florida, María Muñoz, davant el temple de la Sagrada Família. Ella i dues amigues fa tres dies que recorren els llocs més emblemàtics de Barcelona i ja han detectat les resistències d’alguns locals al turisme massiu. Primer va ser una pintada contra els busos turístics; avui, una campanya de la FAVB.  “Tot i que el turisme aporta riquesa, podem entendre el malestar d’alguns veïns. En aquesta zona, tot deu ser més car i entenc que vulguin regular-ho d’alguna manera”, afegeix una de les seves companyes de viatge, Sílvia Ramos.

Notícies relacionades

En Corei i l’Ashley, de Brisbane, Austràlia, han llegit amb una barreja d’estranyesa i tristesa el fullet que repartia la federació. "Puc entendre que alguns turistes no es comportin i generin molèsties, però no pots prohibir que la gent pugui veure monuments com la Gran Muralla Xinesa o la Sagrada Família", ha explicat ell. "Aquest temple és tan bonic que tothom hauria de poder disfrutar-lo", ha afegit ella.

La FAVB deixa molt clar en el fullet que els visitants no tenen la culpa de tots els mals de la ciutat, però els demanen ajuda: "Apreciem molt l’interès que has mostrat per Barcelona, però millor que tanquis amb clau aquest tresor i puguis amagar-lo només al teu cor".

Temes:

Turisme