La policia ocupa els punts calents del 'top manta' a Barcelona

Es tracta d'un dispositiu permanent per evitar que els venedors s'instal·lin als punts habituals

Un centenar d'agents s'apostaran en aquests llocs de 9.30 a 22.00 hores

whatsapp-video-2019-07-29-at-121823 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Barcelona ha engegat aquest dilluns el seu dispositiu més gran contra el ‘top manta’.Un total de 100 agents dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i la Policia Portuària s’instal·laran permanentment de 9.30 a 22.00 hores per impedir que els manters es col·loquin en els seus punts habituals amb l’objectiu d’erradicar la venda ambulant il·legal a la via pública. Els agents estaran desplegats en zones de gran afluència turística com la Rambla, la rambla de Catalunya, la plaça de Catalunya, el passeig de Gràcia, el passeig de Joan de Borbó, la plaça de Pau Vila, el passeig de Colom i el Portal de la Pau.

Segons ha informat el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, es tracta d’una intervenció de saturació per impedir que els venedors ambulants duguin a terme la seva activitat, i que la mantindran al llarg del temps. Així, Batlle ha explicat que no posaran "terminis" sobre quan acabarà el 'top manta' i que el dispositiu policial s’anirà modulant en funció de les circumstàncies de cada moment, augmentant o disminuint el nombre d’agents si és necessari.

Al seu torn, el tinent d’alcaldia ha remarcat que del que tracta aquesta operació és de "convèncer tant els manters com els seus usuaris que la seva activitat no és tolerable. "Barcelona és la capital del comerç de proximitat i comprar en el 'top manta' causa perjudicis als comerços de la ciutat i, a més, és il·legal", ha declarat Batlle.

Aquest dispositiu policial contra la venda ambulant no autoritzada donacontinuïtat, segons la Urbana, a altres dispositius desplegats en els últims mesos als principals punts on es produeix aquest fenomen, com a la plaça de Catalunya i al Portal de la Pau. Els efectius policials estan a les zones on acostumen a col·locar-se desenes de venedors de ‘top manta’ que venen mercaderies com bosses, sabatilles, ulleres de sol, mocadors i roba esportiva, entre altres productes.

Adeu a la permissivitat

El gener passat ja es va donar un cop al 'top manta', quan es va desallotjar els manters del vestíbul de l’estació de la plaça de Catalunya. Efectius de la Guàrdia Urbana de Barcelona i Mossos d’Esquadra van fer aixecar els punts de venda als manters que havien fet de l’estació de Renfe un autèntic mercat ambulant. En aquella operació van confiscar un total de 915 objectes falsificats, principalment bolsos, i es van presentar 21 denúncies per venda ambulant sense autorització. No obstant, aquella operació va provocar que els venedors ambulants es traslladessin a altres punts de la ciutat. Ara s’espera que la insòlita imatge de l’estació de la plaça de Catalunya buida de manters s’estengui a les zones més turístiques de la ciutat.

La recent incorporació de Batlle al consistori imprimeix un nou ritme a l’actuació contra el 'top manta', després de méspermissivitat en les primeres èpoques de govern d’Ada Colau, que va anar disminuint a finals del seu anterior mandat amb operacions com l’esmentada de l’estació de la plaça de Catalunya. De fet, la mateixa alcaldessa va deixar veure fa uns dies un canvi d’actitud davant de la venda ambulant sense permíscanvi d’actitud, quan va declarar en roda de premsa que "referent a la gestió de l’espai públic, la Guàrdia Urbana no deixarà d’intervenir.Frenarem  el 'top manta' perquè genera molta inseguretat". Igualment, Colau també va assenyalar que aquesta activitat és present en altres municipis i que persisteix perquè hi ha persones que no tenen alternatives laborals.

Notícies relacionades

L’operació arriba després de les demandes de restauradors i comerciants d’accions contra aquests mercats ambulants il·legals. Ara, la presència d’agents evita que els venedors col·loquin les mantes i, en cas que algun s’instal·li, se li ordena que desallotgi la zona. En efecte, aquest dilluns, el primer dia del nou dispositiu policial, els mercats ambulants de la Barceloneta havia desaparegut.

El mateix Batlle, que en el seu moment va ser director dels Mossos d’Esquadra i qu prové d’Units per Avançar, el secretari general del qual és l’exconseller d’Interior Ramon Espadaler, ja ha mostrat en altres ocasions el seu rebuig a la venda no autoritzada al carrer i ha situat el problema com un dels seus principals objectius com a tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat del’Ajuntament de Barcelona.

Barcelona perseguirà les patrulles ciutadanes

<span style="font-size: 1.6rem;">El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona <strong>perseguirà les</strong></span><span style="font-size: 1.6rem;"><strong> patrulles de veïns</strong> que han actuat independentment per fer front a la inseguretat. Batlle ha qualificat aquests grups d’"inadmissibles".</span>